Prebacivanje s prehrane svejeda na onu s raznim orašastim plodovima, voćem i povrćem prilično je siguran način za ljude s rizikom od srčanih bolesti da smanje razinu masti u tijelu.
Ipak, za neke pojedince dodavanje dobre kapljice ekstra djevičanskog maslinovog ulja može ugroziti inače zdrav način života, piše Science Alert.
Tim istraživača sa Sveučilišta u Floridi i Nacionalnog instituta za dijabetes te probavne i bubrežne bolesti pobliže je proučio zdravstvene dobrobiti biljne prehrane za pojedince s rizikom od razvoja aterosklerotične kardiovaskularne bolesti.
Slabi dokazi
Nedavna promocija veganske prehrane hvalila je dobrobiti ekstra djevičanskog maslinovog ulja (EVOO) kao sredstva za smanjenje zabrinjavajućih razina kolesterola.
Mediteranska prehrana uključuje masti životinjskog podrijetla, a dodavanje često preporučene količine maslinovog ulja znači da potrošnja masti može doseći gotovo polovicu tjelesnog energetskog unosa.
Studije su pokazale proturječne rezultate o dobrobitima različitih dijelova mediteranske prehrane, a dokazi o tome je li maslinovo ulje u kombinaciji s biljnom prehranom s niskim udjelom masnoće i cjelovitom hranom doista koristi ljudima s čimbenicima rizika od srčanih bolesti su slabi.
Kako bi to istražili, istraživači su uzeli 40 odraslih osoba u dobi od 18 do 79 godina koji su proveli ukupno osam tjedana na pažljivo sastavljenoj veganskoj prehrani: četiri tjedna na dijeti koja se sastojala od četiri dodatne žličice EVOO-a dnevno i četiri tjedna na niskoj prehrani.
I niska i visoka EVOO dijeta dovele su do poboljšanja kardiometaboličkih profila (pokrivanje kolesterola, šećera u krvi i upale) u usporedbi s mjerama poduzetim prije dijete. Zanimljivo je da je redoslijed kojim su se dijete odvijale utjecao na promjenu razine kolesterola u usporedbi s osnovnom vrijednošću na samom početku studije.
Dijeta s relativno slobodnim količinama maslinovog ulja i zatim prelazak na obroke s malo ili bez maslinovog ulja doveli su do pada razine lipoproteina niske gustoće (LDL) ili ‘lošeg’ kolesterola kod volontera.
Rizik od moždanog i srčanog udara
Istraživački tim smatra da male količine zasićenih masti koje se nalaze u ekstra djevičanskom maslinovom ulju mogu utjecati na preradu LDL-a u jetri, uzrokujući njihov porast u krvi gdje mogu povećati rizik od moždanog i srčanog udara.
“Smanjeni unos ekstra djevičanskog maslinovog ulja može dovesti do većeg snižavanja lipida nego relativno veća konzumacija”, pišu istraživači u svom objavljenom radu.
Ovdje postoje neka upozorenja: dok su istraživači u svojim izračunima uzeli u obzir razlike u spolu i tjelesnoj težini, svi su sudionici ocijenjeni kao na granici do visokog rizika za aterosklerotsku kardiovaskularnu bolest (ASCVD), koja se može razviti kao rezultat previše LDL kolesterola blokiranje arterija.
Štoviše, razlike u relativnom smanjenju LDL kolesterola nisu bile toliko velike, pogotovo kada se nakon toga slijedila dijeta s niskim sadržajem EVOO. Sa ili bez maslinovog ulja, ove biljne dijete ponovno su se pokazale dobrima za tijelo.
“Iako su obje dijete poboljšale metabolički fenotip, niska EVOO intervencija može osigurati sniženje LDL-C kod osoba s najvećim rizikom”, pišu istraživači.
Ukratko, izbacivanje dodatnih porcija maslinovog ulja moglo bi biti nešto o čemu bi trebali razmisliti oni koji imaju veći rizik od srčanih bolesti, kažu istraživači. Buduće studije mogle bi sagledati kako bi se ta povezanost mogla odvijati među većim grupama sudionika i kroz duža vremenska razdoblja, ali to je još jedan podsjetnik da smo mi ono što jedemo.
“Dodavanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja nakon konzumiranja malih količina unutar cjelovite biljne prehrane može spriječiti smanjenje rizika”, pišu istraživači.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!