Ako volite domaće čvarke, lako ih možete napraviti kod kuće. Još ako imate i kiseli kupus, zimska gozba je pred vama.
Bitno je samo kupiti dobru sirovu slaninu i veći lonac. Svakako pripazite da ne napravite ove tri greške.
Nepažljivo rezanje slanine
Okus čvaraka u velikoj mjeri ovisi o pripremnim radnjama. Ne prepuštajte rezanje slanine slučaju, čak ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a premali komadići će vam dati suhe, tamne i pretvrde čvarke.
Idealna mjera? Izrežite kocke 2,5 do 3 centimetra jako oštrim nožem. Uvjerite se da su svi dijelovi jednaki tako da se pravilno otope, otprilike u isto vrijeme.
Treba miješati – stalno!
Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kotlu ili metalnom loncu. S obzirom na to da se radi o izuzetno masnoj hrani, mnogi zaboravljaju da je potrebno i miješanje.
Štoviše, iskusni majstori znaju da tijekom prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba gotovo neprekidno miješati. Tako ćete potaknuti masnoću na topljenje, a spriječit ćete je da zagori i zalijepi se za dno posude, piše City magazine.
Pretjerivanje s mlijekom
Zlatnosmeđu boju svinjskog čipsa čvarci duguju mlijeku koje se dodaje na početak otopljene slanine. Točnije, kada se mast počne javljati na površini lonca.
Previše mlijeka će potamniti čvarke, a premalo će ih ostaviti blijedim. Idealnu boju garantira idealan odnos: Na pet kilograma izrezane slanine dodaje se pola decilitra mlijeka. Preporučuje se, ako volite hrskave čvarke, da ih ne solite u fazi topljenja. Ako pak to napravite tijekom prženja, čvarci će ostati hrskavi poput čipsa.
Savjet plus
Soljenje čvaraka prije može rezultirati gumenom i mekanom teksturom. Čim mast postane bistra, a čvarci su postali rumeni, izvadite ih. Gotovi su. Od pet kilograma slanine dobit ćete 1 kg čvaraka i 3 kg masti.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!