Uz toliko različitih ulja za kuhanje koja se nalaze policama trgovina, odabir pravog ulja za svakodnevno kuhanje može biti malo komplicirano.
Neka su ulja najprikladnija za pirjanje, dok druga ulja mogu nadopuniti određene sastojke i pojačati okus.
Točka dimljenja ili “točka gorenja” jedan je od najvažnijih čimbenika koje treba uzeti u obzir pri odabiru ulja za kuhanje. Definira se kao temperatura na kojoj ulje prestaje svjetlucati i počinje se raspadati, gubeći svoj integritet, prenosi GH.
Evo koja ulja preporučuju nutricionisti.
Maslinovo ulje
U regijama gdje je maslinovo ulje česta namirnica, ljudi žive duže. Jedna studija je otkrila da su ljudi koji su konzumirali više od pola žlice maslinovog ulja dnevno imali manji rizik od smrtnosti u usporedbi s onima koji nisu. A može koristiti i vašem mozgu – osobe koje su konzumirale pola žličice maslinovog ulja dnevno imale su 28 posto manji rizik od smrti od demencije.
Natricionisti tvrde da je maslinovo ulje najbolje za preljeve za salatu i pirjanje. Točka dimljenja ekstra djevičanskog maslinovog ulja je 163 – 190 Celzijevih stupnjeva, a rafinirano 240 Celzijevih stupnjeva.
Ulje avokada
Ulje avokada ima jednu od najviših razina zdravih jednostruko nezasićenih masti od svih ulja, a ima i nizak udio polinezasićenih masti. Ove kombinirane masti čine ulje avokada veoma dobrim izborom za zdravlje srca.
Nutricionisti preporučaju ulje avokada za prženje i pečenje – od mesa i povrća do slastica. Točka dimljenja ekstra djevičanskog ulja avokada je 190Celzijevih stupnjeva, a rafiniranog 270 Celzijevih stupnjeva.
Suncokretovo ulje
Lagano ulje koje ima lijep puterast okus, ali prava prodajna prednost je to što suncokretovo ulje ima visok udio nezasićenih masnoća i nizak udio zasićenih masnoća koje štete srcu, a također sadrži i malo vitamina E i K.
Nutricionisti kažu da je suncokretovo ulje najbolje za prženje, pirjanje, roštiljanje, a točka dimljenja je 230 Celzijevih stupnjeva.
Netostirano sezamovo ulje
Ova varijanta sezamovog ulja može se zagrijavati i ima vrlo neutralan okus, a također sadrži antioksidanse i ima više korisnih nezasićenih masti od štetnih zasićenih masti.
Nutricinosti savjetuju da je najbolje za pirjanje i pečenje. Točka dimljenja rafiniranog sezamovog ulja je 210 Celzijevih stupnjeva, a za nerafiniranu verziju 177 Clezijevih stupnjeva.
Ulje od kikirikija
Ulje idealno za kuhanje na visokoj temperaturi, ulje od kikirikija, proizvodi se od sjemenki biljke kikirikija. Većina je rafinirano, što je uobičajena vrsta ulja od kikirikija. Povoljan je i ima neutralan okus, što ga čini svestranom opcijom za mnoga jela.
Nutricionisti tvrde da je ulje od kikirika najbolje za pripreme hrane na visokoj temperaturi, ali i za prijanje. Točka dimljenja je 232 stupnjeva Clezijevih.
Ulje chia sjemenki
Ulje od chia sjemenki je prepuno je omega-3 masnih kiselina poznatih kao alfa-linolenska kiselina, koja se koristi za stvaranje drugih oblika omega-3, posebno EPA i DHA koji se nalaze u masnoj ribi poput lososa.
Ulje chia sjemenki ima visoku točku dimljenja, 205 stupnjeva Celzijevih, i neutralan okus te se može koristiti za lagano pirjanje i kao dodatak tjesteninama i salatama.
Kanola ulje
Ulje kanole poznato je kao opcija koja je zdrava za srce zbog niskog udjela zasićenih masti, oko 7%. Zapravo, velike zdravstvene organizacije preporučuju korištenje tog ulja. Doduše, ulje kanole se obično dosta prerađuje, pa je traženje hladno prešanog i kvalitetnog brenda ključno ako želite iskoristiti sve njegove zdravstvene prednosti.
Ulje kanole je najbolje za pirjanje, prženje i pečenje, a točka dimljenja mu je 205 Celzijevih stupnjeva.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!