Kada imamo puno obveza, najlakše nam je unaprijed pripremiti dosta hrane i potpom ju spremiti u zamrzivač pa ih onda koristiti kad nam bude bilo potrebno. No, imajte na umu da zamrzivač nije idealno spremište za sve namirnice.
Evo koje namirnice nikada ne biste trebali čuvati u zamrzivaču.
Mlijeko
Ako držite mlijeko u zamrzivaču, ono će se zalediti, a prilikom odleđivanja razdijelit će se na stvrdnute komadiće mlijeka te na tekući dio. Nije opasno po zdravlje konzumirati takvo mlijeko, ali neće biti konzistentno pa ga nećete moći dodati u jutarnju šalicu kave ili u žitarice.
Dakle, mlijeko koje ste držali u zamrzivaču ne biste trebali piti, ali možete ga koristiti za kuhanje.
Krumpir
Krumpir ima visok udio vode, pa ako ga držite u zamrzivaču, postat će mekan i kašast. Svježi krumpir ne biste trebali spremati u zamrzivač niti ga takvog koristiti za kuhanje. No, već pečen krumpir možete staviti u zamrzivač i neće postati kašast kao svježi krumpir.
Jaja
Sadržaj vode u jajetu se širi smrzavanjem, što može uzrokovati pucanje vanjske ljuske i pojačati osjetljivost na bakterije. Jaja koja su još u ljsuci nipošto ne biste trebali držati u zamrzivaču.
Meki sir
Čuvanje mekog sira u zamrzivaču imat će sličan rezultat kao i kada mlijeko držite u zamrzivaču. Kad ga izvadite iz zamrzivača, primijetit ćete vodenaste grudice koje često narušavaju teksturu namirnica poput krem sira, vrhnja i ricotte.
Sirovo voće i povrće
Bilo koju vrsta voća i povrća koje imaju visok udio vode (celer, krastavci, zelena salata, lubenic itd) ne biste trebali držati u zamrzivaču jer će se u njima formirati ledeni kristali, piše Reader’s digest. Kada ih odledite i budete htjeli jesti, dobit ćete nejestivu kašastu masu.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!