Kava je puno više od, mnogima, obaveznog jutarnjeg pića.
Kava je prirodni izvor fosfora i magnezija. Prepun antioksidansa, ovaj napitak može ponuditi neke impresivne zdravstvene prednosti.
Ako ste jedan od mnogih ljudi koji piju kavu svaki dan i pitate se što ta navika može učiniti vašem tijelu, nastavite čitati kako biste saznali više.
Zdravstvene prednosti kave
Ovisno o tome kako se poslužuje, kava može imati prilično nevjerojatne učinke na zdravlje. Evo nekih ishoda povezanih s konzumacijom kave koji su prilično impresivni.
Više energije
Zrna kave sadrže kofein, prirodni stimulans koji vam može pomoći da se osjećate energičnije. Konkretno, ovaj spoj stimulira središnji živčani sustav, pomažući ljudima da dobiju malo više elana u svom koraku, prenosi eatingwell.com.
Pokreće crijeva
Ispijanje šalice kave (ili bilo kojeg pića koje sadrži kofein) može vam dati poticaj energije. Ali također vaš može ostaviti s potrebom za velikom nuždom – i to prilično brzo.
Dokazano je da konzumacija kave stimulira motilitet debelog crijeva, odnosno kretanje koje se događa u vašem gastrointestinalnom traktu. A neki podaci objavljeni u Nutrients 2021. pokazuju da ispijanje kave potiče želju za pražnjenjem crijeva kod otprilike jedne trećine stanovništva, zahvaljujući ovoj stimulaciji motiliteta debelog crijeva.
Poboljšano raspoloženje
Mnogi ljubitelji kave složit će se da dobra šalica kave usrećuje. I postoje stvarni podaci koji podupiru tu ideju. Studija iz 2019. objavljena u Journal of Basic and Clinical Physiology and Pharmacology pokazala je da su zdrave odrasle osobe doživjele poboljšanje raspoloženja 30 minuta nakon konzumiranja kofeina. Također, redovno ispijanje kave rezultiralo je većim i značajnijim poboljšanjem raspoloženja nego ispijanje kave bez kofeina.
Smanjen rizik od Alzheimerove bolesti
Kava također sadrži brojne bioaktivne polifenolne spojeve koji mogu podržati određene aspekte našeg zdravlja, uključujući zdravlje našeg mozga. A neki dokazi objavljeni 2021. u International Journal of Molecular Sciences sugeriraju da bi konzumacija kave mogla biti povezana sa smanjenim rizikom od razvoja nekih neurodegenerativnih stanja kao što su Alzheimerova bolest, Parkinsonova bolest i demencija.
Niži rizik od kardiovaskularnih bolesti
Prema studiji iz 2018. objavljenoj u Journal of Agricultural and Food Chemistry, uobičajena konzumacija tri do pet šalica kave dnevno povezana je sa 15 posto smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Bolji rad štitnjače
Studija iz 2023. objavljena u Nutrition Journalu otkrila je potencijalnu povezanost između umjerenog unosa kofeina i poboljšane funkcije štitnjače među osobama s metaboličkim poremećajima. Točnije, unos kofeina između 9,97 i 264,97 miligrama dnevno bio je pozitivno povezan sa zdravom razinom hormona koji stimulira štitnjaču.
Potencijalni rizici
Jasno je da je konzumacija kave povezana s nekim prilično impresivnim prednostima. Ali kava nije savršeno piće za svakoga. Pogledajmo neke od mogućih nedostataka.
Anksioznost / tjeskoba
Pretjerani unos kofeina povezan je s povećanim rizikom od tjeskobe, prema istraživanju iz 2020. objavljenom u Nutrients. Druga studija objavljena 2021. u Cureusu koja je ocjenjivala studente pokazala je da je veći unos kofeina povezan s anksioznošću, kao i s poremećajima spavanja i slabim apetitom.
Povećan rizik od prijeloma
Osteoporoza je stanje koje pogađa gotovo 20 posto svih žena starijih od 50 godina. Osteoporoza može povećati rizik osobe od prijeloma kostiju, što može ozbiljno utjecati na kvalitetu života. Konzumacija kave povezana je s negativnim učincima na zdravlje kostiju, prema nekim podacima, ali ne svim. Jedan sustavni pregled i meta-analiza objavljeni 2022. u Osteoporosis International pokazali su da između konzumacije kave i učestalosti prijeloma kuka može postojati odnos ovisan o dozi, što znači da što se više kave konzumira, to je veći rizik od prijeloma.
Moguće komplikacije u trudnoći
Stručne organizacije, poput Američkog koledža opstetričara i ginekologa, sugeriraju da je do 200 miligrama kofeina dnevno u redu za konzumaciju tijekom trudnoće. Međutim, novi dokazi sugeriraju da čak i malo kofeina može imati određene rizike. Jedna meta-analiza iz 2021. objavljena u časopisu BMJ Evidence-Based Medicine pokazala je da je od 17 meta-analiza, 14 studija pokazalo da je unos kofeina tijekom trudnoće bio povezan s povećanim rizikom od pobačaja, mrtvorođenosti, niske porođajne težine i/ili male tjelesne težine. gestacijska dob i akutna leukemija u djetinjstvu.
Visoki krvni tlak
Redovita konzumacija kave često se povezuje s pozitivnim i negativnim učincima na krvni tlak. Iako kratkotrajno uzimanje može uzrokovati blagi i privremeni porast krvnog tlaka, studije, poput one objavljene 2022. u Blood Pressure, pokazuju da dugotrajna konzumacija ne dovodi do trajnog porasta niti doprinosi riziku od razvoja hipertenzije. Unatoč tome, individualni odgovori na kavu mogu varirati, a osobe s određenim zdravstvenim problemima ili predispozicijom za hipertenziju trebaju se posavjetovati sa zdravstvenim radnikom.
Ovisnost
Budući da je kofein u kavi stimulirajuća droga, oni koji redovno piju kofein – iz kave, čaja ili bilo čega drugog – mogu razviti fizičku, emocionalnu i psihičku ovisnost o njemu. Uz to, kavopije mogu doživjeti sindrom ustezanja od kofeina, što može rezultirati glavoboljama i drugim neugodnim posljedicama.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!