Pijte ove vrste kave da biste živjeli duže

Lifestyle 12. ruj 202317:28 0 komentara
Victor Freitas / Pexels

Ispijanje dvije do tri šalice dnevno većine vrsta kave može vas zaštititi od kardiovaskularnih bolesti i rane smrti, pokazalo je novo istraživanje.

“Rezultati upućuju na to da se blagi do umjereni unos mljevene, instant kave i kave bez kofeina treba smatrati dijelom zdravog načina života”, rekao je autor studije Peter Kistler.

Istraživači su otkrili “značajno smanjenje” rizika od koronarne bolesti srca, kongestivnog zatajenja srca i moždanog udara za sve tri vrste kave. Međutim, samo mljevena i instant kava s kofeinom smanjuju rizik od nepravilnog rada srca, odnosno aritmije. Kava bez kofeina nije smanjila taj rizik, prema studiji objavljenoj u “European Journal of Preventive Cardiology”, piše CNN.

Prethodne studije također su otkrile da umjerene količine crne kave – između tri i pet šalica dnevno – smanjuju rizik od srčanih bolesti, kao i Alzheimerove, Parkinsonove, dijabetesa tipa 2, bolesti jetre i raka prostate.

Rizik je najviše smanjila mljevena kava s kofeinom

Studija je koristila podatke iz UK Biobank, istraživačke baze podataka koja je sadržavala preferencije konzumacije kave na gotovo 450.000 odraslih osoba koje nisu imale aritmiju ili druge kardiovaskularne bolesti na početku studije. Podijeljeni su u četiri skupine: oni koji su uživali u mljevenoj kavi s kofeinom, oni koji su odabrali kavu bez kofeina, oni koji više vole instant kavu s kofeinom i oni koji kavu uopće ne piju.

Nakon prosječno 12,5 godina, istraživači su pregledali medicinsku evidenciju i podatke o smrti radi izvješća o aritmiji, kardiovaskularnim bolestima, moždanom udaru i smrti. Istraživači su otkrili da su sve vrste kave povezane sa smanjenjem smrti od bilo kojeg uzroka.

Kava može smanjiti rizik od smrti od moždanog udara i bolesti srca

Činjenica da su i kava s kofeinom i kava bez kofeina bile korisne “mogla bi sugerirati da nije samo kofein ono što potencijalno može objasniti bilo kakvo povezano smanjenje rizika”, rekao je Duane Mellor, registrirani dijetetičar i viši suradnik na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Aston u Birminghamu u UK.

“Kofein je najpoznatiji sastojak kave, ali napitak sadrži više od 100 biološki aktivnih komponenti”, rekao je Kistler. “Vjerojatno je da su spojevi bez kofeina odgovorni za pozitivne odnose uočene između ispijanja kave, kardiovaskularnih bolesti i bolje stope preživljavanja”, dodao je.

Ispijanje dvije do tri šalice kave dnevno povezano je s najvećim smanjenjem rane smrti, u usporedbi s ljudima koji ne piju kavu, navodi se. Konzumacija mljevene kave smanjila je rizik od prerane smrti za 27%, zatim za 14% za kavu bez kofeina i 11% za instant kavu s kofeinom.

Veza između kave i smanjenog rizika od srčanih bolesti i moždanog udara nije bila tako snažna: ispijanje dvije do tri šalice mljevene kave dnevno smanjilo je rizik za 20%, dok je ista količina kave bez kofeina smanjila rizik za šest %, a instant za devet posto.

Podaci su se promijenili kada je riječ o utjecaju kave na nepravilan rad srca: četiri do pet šalica dnevno mljevene kave s kofeinom smanjile su rizik za 17%, dok su dvije do tri šalice instant kave dnevno smanjile vjerojatnost aritmije za 12%.

Važna napomena

Ipak, kako CNN upozorava, studija je pratila ljude 12,5 godina, u razdoblju tijekom kojeg su se mnogi aspekti prehrane i načina života sudionika mogli promijeniti. Osim toga, kava može izazvati negativne nuspojave kod nekih ljudi. Osobe s problemima spavanja ili nekontroliranim dijabetesom, na primjer, trebaju se posavjetovati s liječnikom prije nego što dodaju kofein svojoj prehrani.

Također, upozorava se, dodavanje šećera i mliječnih masti u kavu može smanjiti njihove zdravstvene prednosti, kažu stručnjaci.

Osim toga, način kuhanja kave također može utjecati na njezinu korist za zdravlje. Filtrirana kava hvata spoj zvan kafestol koji postoji u uljnom dijelu kave. Cafestol može povećati loš kolesterol. Međutim, korištenje francuske preše, turskog aparata za kavu ili kuhanje kave (kao što se često radi u skandinavskim zemljama), ne uklanja cafestol.

I, konačno, dobrobiti kave ne odnose se na djecu – čak ni adolescenti ne bi trebali piti kave, energetska pića ili druga pića s bilo kojom količinom kofeina, prema Američkoj akademiji pedijatara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!