Jeste li na pakiranjima jaja primijetili različite oznake kao što su klasa AA, A, B i slično i znate li što to zapravo znači? U nastavku pročitaje što stoji iza tih oznaka te koja biste jaja trebali kupovati.
Kelly Slentz, viša suradnica voditeljica marketinga u Organic Valley za Real simple pojašnjava da se jaja razvrstavaju u različite kategorije na temelju parametara kao što su težina, kvaliteta ljuske i unutarnja kvaliteta.
Konačna ocjena nema nikakve veze s veličinom, nutritivnom vrijednošću ili rizikom od salmonele. Za ocjenjivanje jaja važna je i unutarnja i vanjska kvaliteta. Težina i boja ljuske se također uzimaju u obzir.
Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, kao i većina drugih država, klasificira jaja u u tri razreda: AA, A i B. Jaja razreda AA imaju visoku kvalitetu, s čvrstim bjelanjcima, žumanjcima bez nedostataka i čistim ljuskama bez pukotina.
Jaja razreda A slična su jajima razreda AA, ali imaju nešto nižu unutarnju kvalitetu. Jaja razreda B primjetno su drugačija, s mrljama, nepravilnim oblikom i veličinom te nižom unutarnjom kvalitetom.
Slentz navodi da jaja kategorije B najčešće ne prodaju u supermarketima, ali se obično koriste u komercijalnim proizvodima, primjerice smrznuta jela ili pakirane proizvode koji sadrže jaja kao sastojak.
Koja biste onda jaja trebali kupovati? Jaja razreda AA često su malo skuplja zbog svoje više kvalitete. U supermarketima ćete uglavnom imati izbor između razreda AA i A.
Jaja razreda AA su najatraktivnija i ako vam je bitno kako vaše jaje izgleda (npr. za jela kao što su jaja na benediktinski način), odaberite tu klasu. No, ako ćete jaja koristiti za pečenje, možete uzeti i jaja razareda A.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare