Što je hrana zdravija, to će kraće biti svježa i kraće trajati. To je zato što ne sadrži kemikalije ni konzervanse pa brže propada. No, postoje neki trikovi uz koje možete dulje vrijeme održavati hranu svježom.
Kavu držite u zamrzivaču
Zrna kave koja neće koristiti u skorije vrijeme stavite u kutiju ili staklenku koja ne propušta zrak i spremite je u zamrzivač. Tako će kava duže vrijeme ostati svježa i zadržat će jaku aromu. Prije nego što ćete tu kavu koristiti, pustite je neka se u potpunosti odmrzne.
Dodajte limun na kriške jabuke
Kada narežete jabuku, dodajte malo limuna na svaku krišku. Tako ćete spriječit da jabuka poprimi smeđu boju. Isto možete primijeniti i na kruške.
Jagode isperite u octu
Jagode vrlo brzo postanu mekane, gnjile i promijene boju, čak i ako ih čuvate u frižideru. To je zbog nevidljive bakterije koja se nalazi u ovom voću. Kako biste to spriječili, jagode isperite u otopini s octom. To će omogućiti da jagode ostanu svježe i po nekoliko tjedana.
Upute: Pomiješajte vodu i ocat u zdjeli u omjeru 4:1, a potom ubacite jagode u tu otopinu i pustite ih neka stoje oko pet minuta. Nakon toga ih isperite u hladnoj vodi i posušite papirnatim ručnikom ili krpom. Jagode potom stavite u papirnati ručnik pa u zdjelu koja ne propušta zrak i potom ih ubacite u frižider.
Zeleno povrće stavite u papir
Zeleno povrće poput zelene salate, kupusa, špinata i začina vrlo brzo promijeni boju i izgubi svježinu. Da biste to spriječili, zeleno povrće najprije isperite u hladnoj vodi i ostavite da se osuši. Nakon toga ga umotajte u papirnate ručnike i stavite u plastičnu vrećicu sa zatvaračem i ubacite ih u frižider.
Gljive držite u papirnoj vrećici
Svježe gljive se sastoje od oko 92 posto vode, zbog čega brzo postanu gnjile. Čuvanje gljiva u papirnatim vrećicama, a ne u plastičnim, omogućuje da papir upije višak vlage i sprječava gljive da apsorbiraju druge tekućine u svom okruženju. Na sobnoj temperaturi gljive se skupljaju i gube okus, pa ih je najbolje držati u papirnatoj vrećici u hladnjaku.
Agrume držite na hladnom
Agrumi imaju poroznu kožicu, zbog čega se brzo suše kada su izloženi visokim temperaturama. Kako biste očuvali agrume, stavite ih u hladnjak. Budući da je lakše iscijediti sok kad su vam naranče i limuni topli, prije soka ih zagrijte na sobnu temperaturu.
Razdvojite voće i povrće
Možda ćete primijetiti da kada skladištite određeno voće i povrće zajedno, ono može ili brzo sazrijeti, brzo istrunuti ili se uopće neće promijeniti. To je zato što voće i povrće sadrži različite razine hormona zrenja koji se naziva etilen. Etilen je plin koji pomaže voću ili povrću da sazrije brže od drugih.
Ovo je jedan od razloga zašto ne biste trebali čuvati jabuke i banane zajedno – jabuke su vrlo osjetljive na etilen, dok banane proizvode puno etilena, zbog čega se vaše jabuke mogu brzo pokvariti. Ista će se stvar dogoditi kada zajedno skladištite rajčicu, luk i krumpir.
Avokado čuvajte u vodi
Slično poput jabuka, banana i krušaka, meso avokada porumeni kada se otvori. To je zbog procesa koji se naziva oksidacija. Do smeđe boje dolazi kada su enzimi koji se nalaze u određenim plodovima izloženi kisiku. To možete spriječiti tako da avokado licem prema dolje ubacite u zdjelu s vodom i dodate malo neče kiseline, primjerice soka od limuna ili octa.
Brightside navodi da u frižideru možete držati sljedeće voće i povrće: zeleno lisnato povrće, brokule, bobičasto voće, mrkvu, zrelo voće i povrće, svježe začinsko bilje, agrume, jabuke i šparoge.
S druge strane, na sobnoj temperaturi trebali biste čuvati sljedeće voće i povrće: rajčice, krumpir, luk, češnjak, banane i nezrelo voće i povrće.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!