Vrlo često iz navike ili nekog iracionalnog opreza trpamo stvari u frižider "da se ne pokvare". Međutim, neke namirnice podjednako će reagirati na sobnoj temperaturi i u frižideru pa nema razloga natrpavati ovaj kućanski aparat bespotrebno.
Sigurno vam se dogodilo da držite frižider otvorenim i dulje nego što to želite samo zato što otprve ne možete pronaći ono što tražite.
Zato donosimo popis namirnica koje se uopće ne moraju čuvati u frižideru, a vjerojatno ih redovno spremate ondje.
Putar
Razumna je pretpostavka da se putar mora čuvati u frižideru jer se radi o mliječnom proizvodu. Međutim, premda je činjenica da se putar može rastopiti i pokvariti ako se čuva preblizu izvora topline ili na direktnom suncu, pohranjen u posudu i smješten na mračnom, hladnijem mjestu, može potrajati i dulje nego što biste mogli pretpostaviti.
Nedavna iskapanja u Irskoj otkrila su posudu staru oko 3.000 godina s nevjerojatno dobro očuvanim maslacem.
Bosiljak
Jedan od omiljenih začina u svim kuhinjama, a pogotovo mediteranskoj, bosiljak, često se čuva u frižideru “zbog svježine”. Međutim, nije općepoznata stvar da ima tendenciju skupljanja mirisa i okusa namirnica s kojima je pohranjen.
Zato je puno bolje bosiljak održavati svježim poput buketa cvijeća u vodi, a osim što će biti boljeg okusa, možda mirisom otjera i pokojeg insekta koji zaluta u kuhinju.
Luk
Luk ima suprotan problem od bosiljka – on ne skuplja tuđe mirise, nego svoju aromu širi na druge namirnice. I to posebno u zatvorenim mjestima poput frižidera.
Što god namjeravali s lukom, najbolje mjesto za čuvanje je suho s dobrom ventilacijom.
Bobice
Premda su bobice, šumsko i slično voće osjetljive i zapravo se ne mogu održati dugo svježim, frižider je doista poguban za njih. Naime, frižideri su jako vlažni i drže temperaturu nešto malo iznad temperature smrzavanja. Osim što se bobicama tako skraćuje životni vijek, one su i same bogate vodom i samim time krhke. Niske temperature im umanjuju okus i uništavaju teksturu.
Nakon kupovine ili branja najbolje ih je odmah oprati i čuvati u zdjelici te čim prije pojesti.
Torta
Torte ne vole frižidere, no neke bez njega ne mogu. Ako je torta rađena od glazure, kreme ili nečeg sličnog što sadrži mlijeko i slične namirnice, onda se mora hladiti i na sobnoj se temperaturi može pokvariti. Međutim, ako je torta suha ili na bazi maslaca, a namjeravate je pojesti u roku od nekoliko dana, može vas čekati i na kuhinjskom pultu.
Premda frižider isušuje tortu, bolje je ne riskirati ako niste sigurni.
Rajčice
Premda se može činiti da će na sobnoj temperaturi prije propasti, rajčice se ne čuvaju u frižideru. Na hladnom gube svoj okus.
Čuvajte ih na sobnoj temperaturi, ali ne na direktnom suncu.
Kečap i senf
Baš poput raznih ljutih umaka kečap i senf sadrže dovoljno kiseline da mjesecima mogu preživjeti u ormariću bez da izgube kvalitetu.
Na nekim je proizvodima naznačeno da se nakon otvaranja čuvaju u frižideru, no ako imate hladnije mjesto u kući, zadržat će i tamo kvalitetu, piše Family Handyman.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!