Razlozi zašto većina ljudi jede toliko kruh su vrlo jednostavni - on je ukusan, praktičan i možemo ga nositi gdje god želimo.
Međutim, kao i većina stvari koje su tako dobrog okusa, kruh također ima svoje negativne učinke na ljudski organizam. A kada je naše tijelo uznemireno, šalje nam signale kako bismo mu pomogli. Živim.hr donosi sedam znakova da trebate smanjiti potrošnju kruha.
Imate zatvor
Osobe koje ne podnose gluten ili pate od celijakije, ali nisu svjesne toga, mogu se stalno osjećati napuhnuto. I ne samo to, oni imaju problema s odlaskom na zahod jer su im crijeva blokirana. Možda niste netolerantni na gluten, ali imate visoku osjetljivost kada konzumirate pšenicu i druge žitarice. Najbolje što možete učiniti u ovom slučaju je napraviti niz testova sa svojim liječnikom kako biste vidjeli šteti li vam gluten.
Zapamtite da u gotovo svim zemljama oko 0,5%-1% stanovništva ima celijakiju. To znači da čak i ako patite od toga, postoji mnogo nadomjestaka u kojima možete uživati.
Često ste gladni
Istina je da su visoko rafinirane žitarice, poput bijelog kruha, bijele riže, pereca i krekera, visoko kalorične. A način na koji djeluju je tako što vas tjeraju da jedete još više hrane bogate šećerima. Zato kada se osjećate dodatno tužno ili pod stresom, posežete za onim rafiniranim žitaricama koje će vam na trenutak učiniti da se osjećate bolje.
Zbog toga biste mogli primijetiti i debljanje, nešto što se lako može izbjeći ako pređete na proizvode od cjelovitih žitarica. Studija je dokazala da ovi proizvodi mogu pomoći da brže izgubite masnoću na trbuhu od rafiniranih žitarica. A to je zato što sadrže više vitamina i minerala. Ali to ne znači da možete pretjerati s njihovom konzumacijom.
Vaša razina kolesterola raste
Kruh kojeg sami pečete možda nije odgovoran za porast kolesterola, ali pekarski proizvodi jesu. Proizvodi poput kroasana, peciva s maslacem i svih vrsta pakiranih krušnih proizvoda bogati su trans mastima. Ova roba sadrži puno maslaca i jaja koja mogu povećati vaš kolesterol ako se redovito konzumiraju.
Također, većina proizvoda koji sadrže gluten spadaju u istu štetnu kategoriju. Ovi proizvodi se razlikuju i mogu uključivati pakirane kolačiće i kolače, krafne i većinu komercijalno pržene hrane. Najbolje bi bilo da pređete na cjelovite žitarice i smanjite pekarske proizvode.
Osip i akne
Hrana poput tjestenine, bijele riže, rezanaca, žitarica i svega što je napravljeno od bijelog brašna može uzrokovati izbijanje kožnih problema. Kao što je studija pokazala, ljudi koji su konzumirali previše rafiniranih ugljikohidrata imali su 30% veći rizik od razvoja akni. To je uglavnom zato što su ti proizvodi bogati šećerom, nešto što povećava razinu inzulina.
Kao odgovor na to povećanje, androgeni hormoni postaju aktivniji i nastaju akne. S druge strane, čini se da ljudi koji ne konzumiraju previše šećera imaju manje probleme s aknama.
Postajete izrazito pospani nakon jela
Kada konzumirate previše kruha u svakodnevnoj prehrani, velike količine inzulina se oslobađaju u vaš krvotok. Inzulin pomaže triptofanu da ostane u krvi dulje nego što biste željeli. Triptofan je aminokiselina koja pomaže u proizvodnji serotonina i melatonina, dva neurotransmitera koji pomažu stabilizirati vaše raspoloženje. Oni također potiču san i pomažu u regulaciji ciklusa spavanja i buđenja.
Zbog toga se možda osjećate pospano i dodatno smireno nakon velikog obroka punog rafiniranih žitarica. Stoga biste mogli preispitati svoje prehrambene navike ako trebate nastaviti raditi nakon obroka.
Vaš krvni tlak raste
Jedna obična kriška kruha može imati do 230 mg soli, što je 15% gornje granice dopuštenog dnevnog unosa. Jedan jednostavan sendvič imat će duplu količinu. Visoko obrađena hrana poput pizze, peciva i sendviča još više povećava količinu natrija.
Posljedica visokog unosa natrija je skok krvnog tlaka, a on je krivac zašto mnogi ljudi koji pate od srčanih bolesti i moždanog udara.
Vaše raspoloženje može imati uspone i padove
Kruh ima sposobnost izazvati mnoge uspone zbog visokog udjela šećera, ali nakon njih slijede padovi. Studija je pokazala da ako se rafinirane žitarice ne probavljaju pravilno, njihovi spojevi mogu doći do nečijeg mozga i uzrokovati neke vrste mentalnih problema. Postoje dokazi da su ljudi koji su osjetljivi na pšenicu skloniji patiti od shizofrenije, bipolarnog poremećaja, depresije i anksioznosti. Mnogi ljudi koji su započeli dijetu bez pšenice i mliječnih proizvoda vidjeli su značajno poboljšanje u svom mentalnom zdravlju.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!