Otvorite staklenku mirisnog domaćeg meda od malina, a zatim ugledate mrlje od plijesni. Evo što napraviti kada primijetite plijesan na pekmezu.
Što je plijesan?
Riječ je o uobičajenim gljivicama koje se uspješno razmnožavaju u hrani. Postoji puno vrsta gljivica među kojima ima bezopasnih, opasnih i čak korisnih, navodi Zdrav Svet.
Štetne gljivice oslobađaju otrove u hranu te obično utječu samo na okus proizvoda.
Plijesan koja je zahvatila pekmez ukazuje na kršenje tehnologije kuhanja ili uvjeta skladištenja. Ovo je jasan signal da nešto nije u redu s pekmezom.
Što raditi s plijesni?
Jedino laboratorijskim i istraživanjem možete sa sigurnošću saznati kakva se plijesan nalazi u vašem pekmezu. Nije moguće vizualno odrediti stupanj opasnosti bilo koje gljivice. Važno je zapamtiti da je ono što nađete na površini pekmeza samo vidljivi dio gljivice.
Činjenica je da se većina toga već odavno proširila do samog dna. Zbog toga, uklanjanje nekoliko žlica plijesni s vrha pekmeza, neće ga u potpunosti osloboditi gljivica. Također, zagrijavanje u mikrovalnoj pećnici, zamrzavanje ili čak kuhanje neće ukloniti nastale plijesni.
Plijesan je veoma izdržljiva
Gljivice plijesni veoma su izdržive i nestaju samo pod utjecajem dugog tretmana na visokoj temperaturi.
Uzimajući u obzir sve navedeno, može se donijeti jedan zaključak: kada na pekmezu ugledate plijesan, bacite ga u kantu za smeće.
U sljedećoj sezoni voća pripremite pekmez u potpunosti poštujući sva pravila. Pored toga, ne zaboravite da pekmez trebate čuvati u prostoriji u kojoj nema viška vlage i gdje direktna sunčeva svjetlost ne prodire.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!