Krumpir je jedna od namirnica koju brojni koriste prilično često, ali znate li je li zdraviji obični ili slatki krumpir? Nutricionistica Lauren Manaker navodi da mnogi vjeruju da obični krumpir nije zdrav, ali to zapravo nije tako.
Obični, bijeli krumpir kada se ispeče ili skuha može pružiti brojne hranjive koristi, a uz to je i prilično ukusan, objašnjava ona.
Prednosti slatkog krumpira
Slatki krumpir ili batat ima narančastu koru, a boja je takva zbog beta karotena. Beta karoten je sjajan za zdravlje općenito gledajući, a u tijelu se pretvara u vitamin A. Zbog toga je dobar za ispravan rad imunološkog sustava, za zdravlje kostiju, a može biti koristan i za vid, objasnila je nutricionistica.
Uz to, Manaker navodi da je slatki krumpir bogat antioksidansima, vlaknima i drugim važnim mikronutrijentima kao što su kalij, vitamin B6 i vitamin C.
Prednosti običnog krumpira
I bijeli, obični krumpir ima brojne prednosti. Manaker ističe da obični krumpir također sadrži vlakna, vitamin C i kalij, hranjive tvari koju su nužne za naše zdravlje.
Uz to, i obični i slatki krumpir prirodno sadrže jako malo masnoća, a ne sadrže kolesterol.
Koji je zdraviji?
Obje vrste krumpira imaju svoje prednosti. No, Manaker ipak jednom od njih prednost.
“Gledajući koliko hranjivih tvari sadrže i obični i slatki krumpir, slatki će vam dati više nutrijenata nego obični bijeli”, rekla je nutricnionistica.
Slatki krumpir sadrži više vlakana, vitamina A, vitamina B6, vitamina C i kalcija, a obični krumpir sadrži samo više kalija, piše Eat this.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!