Svi pušemo u hranu da se ohladi, ali koja će se prva ohladiti?

Lifestyle 18. lis 202421:23 0 komentara
Pexels

Dani su sve hladniji i ljudi sve više uživaju u toplim, vrućim jelima na žlicu. Često se ne možemo strpiti da se hrana sama ohladi pa krenemo puhati u nju kako bi smo brže mogli početi jesti. Jeste li se ikada zapitali zašto to funkcionira i koju hranu je lakše ohladiti na taj način?

Od malih nogu znamo da se vruća hrana može prilično brzo ohladiti puhanjem. No, koliko je to doista učinkovito?

Kako piše IFL Science, još se nitko nije znanstveno pozabavio ovim pitanjem, ali su se njime pomno pozabavili kreatori sadržaja na YouTube kanalu The King of Random, Nate Bonham i Calli Gade. Probali su različita jela i rezultati su bili – očekivani.

Kakav efekt ima puhanje vruće hrane?

Kada su usporedili temperaturu pire krumpira u koji su puhali odmah nakon kuhanja i onog koji su bez puhanja ostavili na tanjuru, razlika u temperaturi bila je očita. Nakon dvije minute puhanja, pire krumpir je imao površinsku temperaturu gotovo 10 stupnjeva nižu od one koja je ohlađena bez puhanja. Razlika je bila još veća ako su porcije krumpira bile manje.

Pa zašto puhanje hladi hranu?

Tri su osnovna načina prijenosa topline s jednog mjesta ili objekta na drugo: kondukcija, konvekcija i zračenje.

Kada pušemo na vruću hranu pojavljuju se sva tri, ali najveći utjecaj ima konvekcija. Ovo je proces kretanja topline ili toplinske energije. Mogli biste reći da kada pušete zrak u hranu, pomičete svoj (hladniji) dah tamo gdje je zagrijani zrak iznad hrane. Taj zrak se pomiče, što povećava energetsku razliku između hrane i okoline, a toplina iz hrane brže teče u okolinu, omogućujući hrani da se ohladi brže nego što bi inače.

Hladi li puhanje brže juhu ili odrezak?

Iako puhanje pomaže pri hlađenju svih jela, učinak je najbolji kod tekućina – čajeva, juha, umaka…

Puhanjem se stvaraju valovi u tekućini, što povećava njihovu površinu, što rezultira povećanjem topline koja izlazi iz njih. Još je važniji učinak isparavanja. Voda isparava iz vruće hrane – to je ono što mi vidimo kao “dimljenje” iz hrane, iako se zapravo radi o vodenoj pari. Isparavanje je energetski zahtjevan proces, pa temperatura na površini juhe, čaja ili umaka može biti čak niža od temperature prostorije, iako je unutrašnjost još vruća.

Puhanjem se u ovom slučaju uklanja vodena para iznad hrane. Pritom stvara prostor za novu paru koja isparava iz hrane, a kako je to energetski zahtjevan proces, smanjuje se energija hrane, a time i temperatura.

Proces hlađenja dodatno se ubrzava ako se tekućina miješa uz puhanje. Miješanjem stvaramo još veću površinu s koje isparava para koju uklanjamo puhanjem i tako ubrzavamo proces hlađenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!