Oglas

Tikvice su poput male crne haljine - pašu uz sve, i slatko i slano

author
N1 Info
04. kol. 2021. 14:05
tikvice
Shutterstock / Ilustracija | Shutterstock / Ilustracija

Premda se čini da tikvice nisu povrće koje izaziva oduševljenje, one se poput kameleona mogu uklopiti u niz jela i to je njihova najveća snaga - ne trebate cijelo ljeto pohati tikvice.

Oglas

Tikvice su poput male crne haljine ljetnog povrća. Može biti glavna zvijezda glavnog jela, a možete ih i sakriti u umaku ili kolaču.

Osim toga, tikvice su bogate vitaminima i hranjivim tvarima. Odličan su izvor vlakana, kalija, vitamina C i B6. Kao i većina povrća imaju nizak udio ugljikohidrata i ne utječu na kolesterol. Osim toga, sadrže tvari koje doprinose zdravlju kože.

Kako god volite pripremati tikvice, možete biti sigurni da će svaki oblik imati približno istu nutritivnu vrijednost.

A evo kako ih sve možete iskoristiti...

Mogu se jesti sirove


Miješana salata najbolji je način za pripremu sirovih tikvica. Narežite ih na tanke trakice ili naribajte i kombinirajte s čime volite. Nutricionistkinja preporuča preljev na bazi maslinovog ulja jer potiče apsorpciju hranjivih tvari.

Prednost sirovih tikvica sastoji se u tome što ipak zadržavaju više vitamina. Koncentracija vitamina B i C, koji se otapaju u vodi, bit će viša kod sirovih tikvica jer termičkom obradom ispuštaju puno vode.

zucchini-1822165_1920-1024x683.jpg
Pixabay | Pixabay


Kuhane ili pečene tikvice


Kuhane tikvice začinjene maslinovim uljem i češnjakom, pečene na malo masnoće, punjene pa pečene u pećnici... Opcija je mnogo i koju god odaberete, nećete pogriješiti.

Oni posebno vješti mogu isprobati napraviti tjesteninu od tikvica koja će osvježiti uobičajeni meni.

shutterstock_303656696.jpg
Shutterstock | Shutterstock


Tikvice i slatko


S obzirom na to da imaju neutralan okus, tikvice su uvijek bile obiljena namirnica koju se može podvaliti djeci, pa čak i u desertima. Bilo da ih kombinirate s orašastim plodovima, čokoladom ili agrumima, tikvice će se prilagoditi svakom okusu.

Browniesi od tikvica posebno su popularni, a za to se one pretvore u pire prije pripreme, kao i kruh od tikvica, piše CNN.

chocolate-6000288_1920-e1628078710312-1024x782.jpg
Pixabay | Pixabay



N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama