Uz ovaj jednostavni trik turska kava vam više nikada neće biti gorka i kisela

Lifestyle 04. pro 202420:56 0 komentara
šalica i džezva s kavom
Pexels

Pripremiti savršenu šalicu turske kave zahtjevan je zadatak. I tu pozornost na detalje dolazi do izražaja, jer su nijanse te koje čine razliku između prosječne turske kave i one savršene.

Problem je u tome što mnogi ljubitelji kave svaki dan rade istu grešku – dodaju mljevenu kavu u tek prokuhanu vodu. Stručnjaci za tursku kavu upozoravaju da ova praksa uništava dragocjene arome kave i uzrokuje taj neugodan, gorak okus.

Postoji jednostavno rješenje koje može dramatično poboljšati kvalitetu vaše omiljene šalice kave.

Idealna temperatura vode za pripremu kave je između 90 i 96 stupnjeva. Kada voda zavrije, njena temperatura je oko 100 stupnjeva, što je previsoko za optimalnu ekstrakciju kave.

Prevruća voda doslovno “sprži” kavu i uništi te fine arome, a pritom ispušta previše gorčine. To je razlog zašto mnogi misle da kava mora biti gorka, što je zapravo daleko od istine, prenosi Krstarica.

Kako skuhati savršenu tursku kavu

Nakon što voda zavrije, potrebno je pričekati oko 30 sekundi prije dodavanja kave. Ovo kratko razdoblje omogućuje da se voda ohladi na idealnu temperaturu za ekstrakciju, a pritom zadržava dovoljno topline za optimalno oslobađanje arome.

Također, kvaliteta vode značajno utječe na okus kave. Budući da se sastav vode razlikuje od mjesta do mjesta, stručnjaci preporučuju korištenje filtera za pročišćavanje. Voda s kamencem može rezultirati gorkim okusom, kao i nakupljanjem kamenca u aparatima za kavu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!