Piletina vam često ispadne suha, junetina tvrda, a odrezak žilav? Dogodi se svakome, no postoje neki jednostavni trikovi koje možete uvijek primijeniti.
Dobro zagrijana pećnica ili tava važni su za dobar odrezak
Ako ulje nije dovoljno vruće ili pećnica zagrijana na 200 Celzijevih stupnjeva, meso će se previše osušiti i neće biti ukusno.
Osim sočnog mesa, važno je i da korica bude lijepa i hrskava, a kako biste to postigli, prije pripreme u pećnici meso prelijte vrelim uljem. Tijekom pečenja podlijevajte ga mesnim ili povrtnim temeljcem ili običnom, toplom vodom.
Za vrijeme pripreme u tavi ne dirajte odrezak prije okretanja
Umjesto diranja odreska prije okretanja, radije dodajte kockicu maslaca u tavu, a čim se ispeče, stavite ga na tanjur, prekrijte folijom i ostavite da miruje tri do pet minuta prije serviranja. Tako će vlakna biti nježnija, a meso ukusnije.
Možete ga poslužiti s rižom. Iako je skuplja od obične, basmati riža ima mirisnu aromu.
Par savjeta za pripremu piletine
Pripremate li pileće batke, prije prženja najbolje ih je zarezati na nekoliko mjesta pa utrljati začinskim biljem i premazati maslinovim uljem te limunovim sokom. Kožica mesa bit će hrskavija premažete li ga s malo vode na pola pečenja, a pečete li cijelu kokoš, premažite je senfom s malo jogurta i hrena. Ipak, pile se može ispeći još jednostavnije. Pospite lim za pečenje s dvije šake krupne morske soli.
Položite pile prsima prema dolje na sol i pecite na 180°C sat vremena za svaki kilogram. Nakon toga povisite temperaturu na 220°C i pecite još pet minuta za hrskavu koricu. Uz kokoš i pile poslužite blanširano povrće ili rižu, a ako pripremate meso s umakom, poslužite ga uz rižu kuhanu u temeljcu s koromačem.
Trikovi kako omekšati tvrdo meso
Za omekšavanje mesa su odlični ananas, jabuka, kruška i mango. Ako je potrebno, ogulite voće, a zatim ga narežite na tanke kriške. Meso prekrijte kriškama voća i neka se tako dinsta ili peče u pećnici. Voćni sokovi će omekšati meso, piše 24sata.
Možete posegnuti i za rižinim vinom. Pripremite marinadu od malo rižinog vina, maslinovog ulja te naribanog luka i jabuke. Meso stavite u ovu marinadu i ostavite u hladnjaku preko noći. Osim što će dobiti nevjerojatan okus, bit će mekano kao putar.
Pomažu i Cola ili Pepsi Cola – odlični za omekšavanje mesa prije prženja, posebno ako se radi o debelim šniclama. Sve što trebate napraviti je ostaviti meso u gaziranom soku deset minuta. Potom ga izvadite da se osuši i pržite u ulju uz dodatak crnog papra. Bit će odlično.
Tu je i limun, koji osim što omekšava meso, daje mu i odličnu aromu. Mariniranje mesa u limunovom soku u trajanju od pola sata prije pripreme je dovoljno da ga omekša. Možete koristiti i ocat, ali u tom slučaju meso bi u njemu (zapravo u marinadi na bazi octa) moralo stajati preko noći kako bi dovoljno omekšalo.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!