Od preljeva na sendviču do sastojka u omletima, švicarski sir omiljen je među mnogim ljubiteljima sira. Drugačiji je od mnogih drugih sireva zahvaljujući svojim rupama. Ali, zašto točno švicarski sir ima rupe?
Kaže se da je ugljikov dioksid koji nastaje tijekom proizvodnje ono što uzrokuje rupe u švicarskom siru, ali postoji i druga teorija.
Većina izvora tvrdi da se bakterije stvaraju tijekom procesa proizvodnje. Zbog startera koji se koristi za izradu sira i temperature na kojoj se kolutovi sira skladište, s vremenom se razvijaju bakterije koje dovode do pojave mjehurića ugljikovog dioksida. Na kraju ti mjehurići pucaju i to je ono što stvara rupe.
Iako je to bila dominantna teorija, novija znanost ukazuje na drugačiji razlog. Agroscope, švicarski institut za poljoprivredu, vjeruje da sijeno može uzrokovati mjehuriće. Sir napravljen u kantama u stajama vjerojatno sadrži čestice sijena. Sijeno zatim uzrokuje strukturnu slabost u grušu gdje se može stvoriti plin koji zatim stvori rupe, prenosi Lifesavvy.
S vremenom su rupe od švicarskog sira sve rjeđe. Nadogradnja tehnologije i više sanitarnih metoda proizvodnje znače manje čestica sijena u mlijeku i manje rupa u siru. Iako će i dalje imati isti okus, je li švicarski sir zaista švicarski sir bez prepoznatljivih rupa? Kad opet budete pravili sendvič sa švicarskim sirom, obratite pažnju na rupe. Moglo bi ih biti manje…
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!