Pečeno pile se u Hrvatskoj vrlo često nađe na meniju, ne samo kod obiteljskih vikend druženja, već se piletina na našim prostorima konzumira svakodnevno.
Internet je preplavljen receptima i savjetima kako speći savršeno pile. Od nadjeva do savršenog tajminga i temperature, pečenje piletine ne čini se kao znanstvena fantastika. Ipak, piletina i prečesto ispadne suha, a neki savjeti su univerzalni i uvijek se mogu pratiti. Mogu se koristiti i za puretinu.
Kako dobiti uvijek sočnu piletinu?
Kako biste se osigurali da je meso podjednako pečeno i da se ne presuši, donosimo nekoliko savjeta za savršenu piletinu:
1. Prepolovite pile i pecite svaku polovicu pojedinačno. Bilo da ga pečete na roštilju, u pećnici ili na tavi, ovako možete biti sigurna da će se ispeći puno lakše i ravnomjernije.
2. Odvojite dijelove pileta ovisno o tome koliko kojem dijelu treba vremena za pečenje. Tako možda nećete iznenaditi obitelj ili goste kompletnom pticom na pladnju, ali možete biti sigurni da je meso ukusno i pečeno.
3. Izvadite pile iz pećnice malo prije predviđenog vremena za pečenje. Naime, tek izvađeno iz pećnice pile će i dalje biti kipuće pa će se zapravo nastaviti peći i nakon što ga izvadite i odložite na radnu plohu.
4. Bilo da ga vadite iz pećnice prije kraja pečenja ili ne, pile u svakom slučaju ostavite 30-ak minuta da odleži prije posluživanja. Stručnjaci savjetuju da izbjegavate prekrivati pile aluminijskom folijom jer ćete tako omekšati kožu i zapravo ga dodatno skuhati, piše EatThis.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!