Znakovi po kojima ćete otkriti imate li pravo maslinovo ulje

Lifestyle 07. tra 202209:50 1 komentar
Wavebreak / Profimedia

Maslinovo ulje je prilično zdravo, a u uz to ima i poseban okus koji može dodatno poboljšati jelo. No, neka maslinova ulja na koja možemo naići u trgovinama nisu ni talijanska ni ekstra djevičanska.

Neka maslinova ulja miješa s jeftinijim varijantama ulja ili se priprema s niskim prinosom, što otežava utvrđivanje čistoće maslinovog ulja. Ipak, postoje neki jednostavni trikovi zahvaljujući kojima možete provjeriti kvalitetu maslinovog ulja koje koristite.

Čistoća ulja

Maslinovo ulje dobiva se iz svježih maslina, koje se refiniraju, a zbog visokog antioksidativnog sastava smatra se jednim od najzdravijih premium ulja. Maslinovo ulje može pomoći u snižavanju krvnog tlaka, smanjuje rizik od srčanih bolesti i pomaže protiv upala.

VEZANA VIJEST

No, ponekad se maslinovo ulje miješa s nekim jefitnijim uljima kako bi se smanjili troškovi proizvodnje. Evo kako sami možete provjeriti imate li pravo maslinovo ulje.

Provjerite naljepnice

Čak i ako na naljepnici piše da je riječ o ekstra djevičanskom maslinovom ulju, ne mora značiti da je tiječ o najčišćem maslinovom ulju. Ipak, pri kupovini maslinova ulja, uvijek biste trebali pogledati certifikat i pazite da sastojci ne ukazuju na miješanje drugih ulja ili aditiva.

Test s hlađenjem

U čistu staklenu posudu ulijte nekoliko žlica maslinovog ulja i zatvorite posudu poklopcem. Potom je stavite u hladnjak barem jedan dan ili preko noći. Ako se ulje stvrdne, to pokazuje da je u pitanju mononezasićeno čisto maslinovo ulje. Ako je u pitanju krivotvoreno ili lažno maslinovo ulje, ono neće promijeniti svoju teksturu hlađenjem.

VEZANA VIJEST

Test sa zagrijavanjem

Fitilj umočite u maslinovo ulje i stavite ga u staklenu posudu pa ga zapalite. Ako fitilj gori neko vrijeme, imate pravo maslinovo ulje. Štoviše, paljenje fitilja ne bi smjelo proizvoditi nikakve pare ako je riječ o pravom maslinovom ulju.

Provjerite datume

Još jedna bitna stvar koju treba imati na umu dok provjeravate kvalitetu maslinovog ulja jesu navedeni datumi. Na boci trebaju biti navedeni datumi berbe ili proizvodnje ulja. To vam može pomoći da otkrijete je li riječ o svježem ili ustajalom ulju.

Slobodne masne kiseline

Maslinovo ulje vrhunske kvalitete sadrži slobodne masne kiseline. Dakle, uvijek pri kupnji maslinovog ulja pogledajte koliki je postotak tih kiselina. Ako postotak iznosi 0,2 ili manje, to ukazuje da je riječ o ulju izvrsne kvalitete, piše Times of India.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.