Ovo egzotično voće vrlo je ugodnog mirisa i okusa te ima mnoge zdravstvene prednosti. Osim što se može jesti samostalno, od njega se prave džemovi, marmelade i kompoti.
Jedna od vrlo zanimljivih vrsta voća svakako je kaki ili japanska jabuka. Dolazi iz Kine te se naziva se još i persimon. Možemo ga naći na tržnicama ili velikim trgovinama, no nedovoljno se zna o njegovoj ljekovitosti. Kaki oblikom podsjeća na križanca rajčice i jabuke pa je na prvi pogled malo teže zaključiti je li plod dovoljno zreo.
Kako se jede kaki?
Nezreli kaki vrlo je trpak na okus te stoga nije ukusan kao zreli plod pa se preporučuje jesti ga potpuno zrelog. Zreli kaki mekan je i podsjeća na balon ispunjen vodom, a prije konzumacije poželjno je oguliti mu koru.
Naime, ona sadrži velike količine tianina – spoja koji uzrokuje slabiju apsorpciju drugih nutrijenata iz voća. Kada ste ga ogulili, narežite ga na kriške i jednostavno uživajte! Drugi način jest maknuti peteljku i jesti ga žlicom kao, primjerice, marakuju.
Ipak, pripazite da kaki ne jedete na prazan želudac jer može izazvati proljev!
Kaki baš poput obične jabuke možete i sušiti te koristiti kao dodatak kolačima, smoothiejima, raznim napitcima i voćnim salatama. Sjemenke kakija su također jestive; obično se suše, melju u prah i koriste umjesto kave.
Recepti s kakijem
Od kakija možete napraviti nekoliko ukusnih deserata i namaza i to vrlo jednostavno.
Kompot od kakija
Skuhajte nekoliko kakija u vodi s malo cimeta i limunovog soka. Pustite da se kompot malo ohladi na sobnoj temperaturi, potom ga preselite u hladnjak i poslužite kada je potpuno ohlađen.
Džem od kakija (za jednu veliku ili dvije manje staklenke)
• 2 zrela kakija
• sok od 1 klementine
• 40 g šećera
• pola mahune vanilije
• 1 žlica kokosovog ulja
• 20 g želina
Pulpu kakija istružite u malu posudu, dodajte mu sok od klementine i šećer te sve stavite na laganu vatru. Dodajte vaniliju i kokosovo ulje pa zagrijavajte dok se šećer potpuno ne rastopi. Dodajte želin i pustite da kuha oko 2-3 minute. Vrući džem ulijte u prethodno sterilizirane staklenke i zatvorite. Otvoreni džem držite u hladnjaku do 7 dana.
Smoothie od kakija
Pomiješajte jednu bananu, oguljeni kaki, malo cimeta i biljnog mlijeka. Sve pomiješajte u blenderu, ulijte u posudu i na vrh stavite orašaste plodove, voće i žitarice po svojoj želji. Njam!
Ljekovitost kakija
Japanska jabuka prepuna je vitamina, minerala i antioksidansa te nevjerojatno dobro jača organizam kako bi se mogao brže i bolje boriti s bolestima. Kaki ima visok udio vitamina C pa samo jedan plod na dan pruža 80 posto dnevne potrebe za ovim vitaminom. Ovo ukusno voće štiti srce i krvne žile, antioksidansi u njemu usporavaju starenje i smanjuje upale u tijelu.
Osim toga, kaki će pomoći kod neugodnih hemoroida, ali i kod zatvora i probavnih problema. Sušeni plod i njegove sjemenke liječe dišne putove i ublažavaju suhi kašalj.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!