Jeste li čuli za “plave zone”? Ljudi tamo žive duže, a evo i zašto

Lifestyle 29. sij 202410:14 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Starenje je neizbježan dio života, što može objasniti našu snažnu fascinaciju potragom za dugovječnošću. Privlačnost vječne mladosti pokreće industriju koja vrijedi bogatstvo u rasponu od proizvoda protiv starenja, dodataka prehrani i dijeta za one koji se nadaju produljiti životni vijek.

Zanimljivo je da su otkrivena određena mjesta diljem svijeta gdje postoji visok udio stogodišnjaka koji pokazuju izvanredno fizičko i mentalno zdravlje, piše ScienceAlert.

Studija AKEA-e provedena u Italiji, identificirala je “plavu zonu” gdje je postojao veći broj mještana koji žive u središnjim i istočnim planinskim područjima koji su dosegli svoj 100. rođendan u usporedbi sa širom sardinskom zajednicom.

Ovo žarište dugovječnosti u međuvremenu je prošireno i sada uključuje nekoliko drugih područja diljem svijeta koja također imaju veći broj dugovječnih, zdravih ljudi. Uz Sardiniju, ove plave zone sada su raširene i na: Ikariju, Grčku; Okinawu, Japan; Nicoyu, Kostariku; Loma Lindu, Kaliforniju.

Osim dugog životnog vijeka, čini se da ljudi koji žive u ovim zonama dijele i neke druge zajedničke karakteristike, koje se tiču toga da su dio zajednice, jedu zdravu hranu, imaju nisku razinu stresa, rade tjelovježbe i bave se fizičkim aktivnostima.

Okoliš i geni

Njihova dugovječnost također može biti povezana s okolišem u kojem žive, većinom ruralnim (ili manje zagađenim) ili zbog specifičnih gena koji im omogućuju da žive dulje.

Međutim, studije pokazuju da genetika može biti odgovorna za samo oko 20-25 posto duljeg života što znači da je životni vijek osobe složena interakcija između načina života i genetskih čimbenika, koji doprinose dugom i zdravom životu.

Je li tajna u prehrani?

Kada je riječ o prehrani, svaka “plava zona” ima određenu vrstu prehrane, tako da jedna specifična hrana ili nutrijent ne objašnjava dulji život. Ali zanimljivo, čini se da je prehrana bogata biljnom hranom (kao što je lokalno uzgojeno povrće, voće i mahunarke) prilično dosljedna u svim tim zonama.

Ali biljna prehrana nije jedina tajna. Na Sardiniji se, primjerice, meso i riba konzumiraju umjereno uz lokalno uzgojeno povrće i tradicionalnu hranu kao što su kruh od žira, pane carasau (pogača od kiselog tijesta), med i meki sirevi.

Maslinovo ulje

U nekoliko područja plave zone česta je konzumacija maslinovog ulja, vina (u umjerenim količinama – oko 1-2 čaše dnevno), kao i čaja. Svi oni sadrže snažne antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti naših stanica od oštećenja kako starimo.

Stanovnici plave zone obroke obično pripremaju kod kuće. tradicionalne dijete “plave zone” također ne sadrže prerađenu hranu, brzu hranu ili slatka pića koja mogu ubrzati starenje. Stoga je možda jednako važno razmotriti što te dugovječnije populacije ne rade, koliko i ono što rade.

Također se čini da postoji obrazac jedenja do 80 posto sitosti (drugim riječima djelomično smanjenje kalorija). To bi moglo biti važno za način na koji se naše stanice nose s oštećenjima kako starimo, što bi moglo značiti dulji život.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!