Oglas

Znate li zašto švicarski sirevi imaju rupe?

author
N1 Info
02. ožu. 2024. 17:45
švicarski sir
Shutterstock/Sunny Forest | Shutterstock/Sunny Forest

Švicarski sir uvijek se opisuje kao sir s rupama. Ima čvrsto tijelo i orašast, ali sladak okus. Također, ima vrlo malo soli u usporedbi s drugim sirevima, kaže dr. Mark Johnson, istaknuti znanstvenik u Centru za istraživanje mliječnih proizvoda na Sveučilištu Wisconsin.

Oglas

Prvi put je napravljen u 14. stoljeću u Švicarskoj, točnije u Alpama.

"Bio je to tvrdi sir koji je imao dugi rok trajanja i lako se mogao transportirati niz planine gdje se proizvodio. Danas se, međutim, izraz švicarski sir ne odnosi na to odakle sir dolazi, već na vrstu sira, na to kako se sir proizvodi", pojasnio je.

Zašto švicarski sir ima rupe?


"Proizvođači sira dodaju posebnu bakteriju zvanu Propionibacterium shermanii. Ova bakterija fermentira mliječnu kiselinu i proizvodi ugljični dioksid. Ugljični dioksid se skuplja na određenim mjestima u siru i stvara velike mjehuriće. Nijedan drugi sir ne koristi ovu kulturu, osim švicarskog i drugih verzija švicarskog sira, kao što su baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg i Emmentaler", objašnjava dr. Johnson, a prenosi 24sata.

Može li se kupiti švicarski sir bez rupa?


"Švicarski sir bez rupa naziva se 'slijepi švicarac', ali to se smatra nedostatkom. Ako vidite sir označen švicarskim koji nema rupe, to nije pravi švicarski sir i neće imati okus ili teksturu koju tražite", pojasnio je, a prenosi rd.com.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Teme

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama