Mikrovalna pećnica ne kuha hranu ravnomjerno, što često znači da će sve bakterije prisutne u podgrijanoj hrani preživjeti. Tu je i problem zračenja, koje izravno pridonosi proizvodnji kancerogenih toksina.
Kako biste smanjili rizike od mikrovalne pećnice, nemojte je koristiti za kuhanje ili zagrijavanje ovih deset namirnica:
Tvrdo kuhana jaja
S ljuskom ili bez ljuske, kada se tvrdo kuhano jaje kuha u mikrovalnoj pećnici, vlaga iznutra stvara nakupljanje pare, poput minijaturnog ekspres lonca, do točke u kojoj jaje može eksplodirati, piše The Healthy.
Što je još strašnije, jaje može prsnuti nakon što se zagrije, što znači da vam vruće jaje može eksplodirati u ruci, na tanjuru ili čak u ustima.
Kako ne biste pretvorili svoje jaje u bombu, izrežite ga na male komadiće prije podgrijavanja ili još bolje, uopće ga nemojte stavljati u mikrovalnu pećnicu.
Majčino mlijeko
Mnoge nove majke zamrzavaju i pohranjuju svoje majčino mlijeko za kasniju upotrebu, što je odlično, sve dok se ne zagrijava u mikrovalnoj pećnici.
Na isti način na koji mikrovalne pećnice neravnomjerno zagrijavaju tanjure s hranom, one također mogu neravnomjerno zagrijati bočicu majčinog mlijeka, stvarajući “vruće točke” koje mogu ozbiljno opeći bebina usta i grlo.
Prerađeno meso
Prerađeno meso često sadrži kemikalije i konzervanse koji im produljuju vijek trajanja, a te tvari mogu postati još opasnije po vaše zdravlje ako ih zagrijavate u mikrovalnoj pećnici.
Riža
Problem s rižom uključuje uobičajenu prisutnost vrlo otporne bakterije zvane Bacillus cereus.
Toplina ubija ovu bakteriju, ali može proizvesti spore koje su otrovne i otporne na toplinu.
Brojna istraživanja potvrđuju da nakon što riža izađe iz mikrovalne pećnice i ostavi se na sobnoj temperaturi, sve spore koje sadrži mogu se razmnožiti i uzrokovati trovanje hranom ako je pojedete.
Piletina
Najvažnija stvar koju treba shvatiti o mikrovalovima je da njihova toplina ne ubija uvijek bakterije, jer mikrovalovi griju izvana, umjesto iznutra prema van.
Kao takva, određena podgrijana hrana sklona bakterijama imat će veći rizik od izazivanja bolesti ako te bakterijske stanice prežive.
Imajući ovo na umu, jasno vam je zašto piletina, koja je u opasnosti od kontaminacije salmonelom, može biti opasna hrana za mikrovalnu pećnicu.
Lisnato povrće
Ako želite sačuvati celer, kelj ili špinat da ih kasnije pojedete, podgrijte ih u običnoj pećnici, a ne u mikrovalnoj.
Kada se griju u mikrovalnoj pećnici, prirodni nitrati (koji su sami po sebi jako dobri) mogu se pretvoriti u nitrozamine, koji mogu biti kancerogeni.
Cikla
Ista kemijska pretvorba koja kod lisnatog povrća vrijedi i za podgrijavanje cikle.
Ljute papričice
Kada se ljute papričice podgriju u mikrovalnoj pećnici, kapsaicin – kemikalija koja im daje ljut okus – oslobađa se u zrak.
Grožđe
Od grožđa u mikrovalnoj pećnici neće se napraviti suhe grožđice, ali će se napraviti plazma, što je oblik tvari koja se stvara kada se plin ionizira i propušta struju.
Krumpir
Nije problem samo podgrijavanje krumpira nego priprema koja mu prethodi. Ako odlučite ispeći krumpir u aluminijskoj foliji tako štite bakteriju C. botulinum od vrućine, što znači da se može i dalje širiti.
Nakon toga vjerojatno će stajati na sobnoj temperaturi pa se bakterija može i dalje razmnožavati.
Ako takvu namirnicu stavite u mikrovalnu pećnicu nećete ubiti bakterije. Stoga je bolje krumpir zagrijati i pripremiti na limu za pečenje umjesto umotano u foliju.
Isto tako, nemojte dopustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi prije nego što ga stavite u hladnjak.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!