Što ustvari znači “najbolje upotrijebiti do”? Smije li se hrana konzumirati i nakon?

Lifestyle 15. stu 202417:46 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Oznaka na proizvodima "Najbolje upotrijebiti do" često izaziva zabunu kod potrošača jer mnogi vjeruju da su svi proizvodi odmah pokvareni kada istekne datum koji je naznačen na ambalaži

“Najbolje upotrijebiti do”

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva objašnjavaju da su “Najbolje upotrijebiti do” i “Najbolje upotrijebiti do kraja” navodi povezani s kvalitetom i predstavljaju razdoblje u kojem se može očekivati da će hrana ostati u svojem optimalnom organoleptičkom stanju (izgled, miris, okus).

Nakon isteka, pojašnjavaju, navedenih oznaka mogu se očekivati promjene u okusu, mirisu, izgledu i/ili konzistenciji, ali će hrana i dalje biti sigurna za potrošača.

Potrošači sami moraju donijeti odluku hoće li konzumirati ili ne tu hranu na osnovu njenih organoleptičkih osobina”, ističu, a prenosi Agroklub.

Kako navode iz Ministarstva, takvi proizvodi se smiju prodavati i distribuirati uz uvjet da su sigurni, a za što je odgovoran subjek koji hranu stavlja na tržište izvan označenog roka trajanja.

Napominju da u takvom slučaju hrana s istekom roka trajanja mora biti izdvojena od istih proizvoda kod kojih rok trajanja nije istekao i da potrošači moraju biti jasno informirani da se radi o onoj s istekom roka trajanja.

“Upotrijebiti do” vs “najbolje upotrijebiti do”

S druge strane, skreću pažnju na oznaku “Upotrijebiti do” koja se odnosi na datum sigurnosti što znači da je po isteku takvog datuma hrana nesigurna za konzumaciju te se ne smije nalaziti na tržištu.

“Potrošači ne bi smjeli konzumirati hranu po isteku “Upotrijebiti do” datuma. Međutim, ako se prije njegovog isteka zamrzne zaustavljen je istek roka trajanja te se hrana naknadno može odmrznuti i konzumirati”, objašnjavaju iz Ministarstva.

Navod “Upotrijebiti do” odnosi na sigurnost hrane dok je oznaka “Najbolje upotrijebiti do” prvenstveno pokazatelj kvalitete.

“Oznaku “Upotrijebiti do” možete pronaći na svježoj i lako kvarljivoj hrani”, navode naglašavajući da se kao takva može upotrijebiti do datuma navedenog na pakiranju, a nakon tog datuma proizvođač više ne jamči da će ona biti sigurna za konzumaciju i da neće prouzročiti zdravstvene tegobe.

Primjerice, na većini pakiranih začina, keksa ili tjestenine koje kupujete u trgovinama najčešće ćete pronaći oznaku “Najbolje upotrijebiti do” dok će na svježem mlijeku, svježem mesu ili ribi, mekim i svježim sirevima stajati oznaka “Upotrijebiti do” i temperatura na kojoj treba čuvati proizvod kako se ne bi pokvario.

Dakle, zaključuju, iako su termini jezično vrlo slični praktično mogu činiti veliku razliku, posebno glede smanjenja bacanja hrane koje je problem na globalnoj razini.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!