Prvi ugovor Beatlesa na aukciji

Showbiz 18. kol 201513:42 > 13:47
TANJUG/ Heritage Auctions/AP

Prvi ugovor za snimanje singla koji su Beatlesi potpisali u Hamburgu gdje su nastupali po lokalnim noćnim klubovima bit će ponuđen na aukciji 19. kolovoza u New Yorku.

Singl iz 1961. “My Bonnie” objavljen je samo u Njemačkoj i nikada nije dospio do top lista ali je direktno utjecao na “otkriće” Beatlesa u Britaniji i ugovor s kućom EMI poslije kojeg je uslijedio njihov prvi hit “Love Me Do”.

Aukcijska kuća Heritage ponudit će na prodaju ugovor na šest strana za 150.000 dolara. Ugovor je glavna zvijezda kolekcije o Beatlesima koja obuhvaća cijelu njihovu karijeru.

“Mnogi ne znaju da su Beatlesi svoju karijeru počeli u Njemačkoj”, rekao je AP-u stručnjak za ovaj bend Ulf Kruger. “Beatlesi su nastupali u klubu u Hamburgu tri mjeseca za redom, svaku noć. Stil koji su izmislili u Liverpoolu kultivirali su u Hamburgu”.

“Bez ovog ugovora svi dijelovi slagalice se ne bi složili”, dodao je Dean Harmeyer, direktor glazbenog  odjeljenja Heritagea. Prema njegovim riječima, Beatlesi su po dolasku u Njemačku bili amaterski bend, ali je njihov boravak u Hamburgu od 1960. do 1962. to promijenio.

“Tu su izbrusili svoje vještine i postali Beatlesi. Naučili su novi materijal, vježbali na instrumentima”, rekao je harmeyer i dodao da su čistom srećom dospjeli u Hamburg.

Njihov agent slučajno je naišao na vlasnika kluba kojem su trebali rokenrol bendovi. Beatlesi nisu bili agentov prvi izbor i posao su dobili tek kada je prvi bend odustao.

TANJUG/Heritage Auctions via AP