Soda bikarbona je nešto što vjerojatno već imate u svojoj kuhinji. To je prirodna, često jeftina namirnica s više namjena.
Također može biti ključni sastojak za čišćenje, zahvaljujući svojoj sposobnosti probijanja masnoće i upijanja tvrdokornih mirisa koji neće nestati s drugim proizvodima. Međutim, iako se soda bikarbona može činiti bezopasnom, ona zapravo može oštetiti neke površine.
Dakle, ne bi se trebao koristiti za čišćenje apsolutno svega. Niste sigurni što izbjegavati? Evo šest stvari koje nikada ne smijete čistiti sodom bikarbonom.
Staklo i ogledala
Čišćenje stakla i ogledala može biti izazovno, pogotovo ako imate malu djecu koja vole stavljati svoje ruke na ove površine. Ali Vivian Holguin, zaposlenica servisa za čišćenje u Connecticutu, kaže da se ti predmeti ne bi trebali čistiti sodom bikarbonom.
“Soda bikarbona je abrazivna i može ostaviti sitne ogrebotine na staklenim i sjajnim površinama, koje se s vremenom nakupljaju. To će učiniti da površine izgledaju istrošeno i bez sjaja”, kaže ona.
Umjesto toga upotrijebite sredstvo za čišćenje stakla ili otopinu octa i vode i krpu od mikrovlakana kako biste uklonili sve te sitne čestice i mrlje.
Drvo
Klasična situacija: koristili ste drvenu kuhaču za miješanje umaka od rajčice, juhe ili gulaša, niste je isprali, a sada ima toliko puno hrane da se jednostavno ne može očistiti.
Iako će vam vjerojatno trebati grublja tkanina, a možda i četka za ribanje da riješite ovaj problem, soda bikarbona vam definitivno nije potrebna – osim ako ne želite uništiti površinu.
“Soda bikarbona troši zaštitni sloj na drvenim površinama, čineći drvo osjetljivim na vlagu, mrlje i promjenu boje”, objašnjava Holguin.
Kuhinjski alati
Čišćenje kuhinjskih alata koje ne možete staviti u perilicu može biti dugotrajno, ali bez obzira na to koliko su prljavi, trebali biste izbjegavati korištenje sode bikarbone za njihovo čišćenje. Prema Holguinu, soda bikarbona može zapeti u sitnim utorima određenih alata, poput ribalica i cjedila.
“Soda bikarbona se ne ispire lako te može ostati zrnasti talog”, kaže ona.
Aluminijski lonci i tave
Skorena hrana na aluminijskim loncima i tavama može biti jako frustrirajuća, pogotovo ako slučajno kuhate hranu na malo previsokoj temperaturi. Iako biste mogli doći u iskušenje da upotrijebite sodu bikarbonu za odmašćivanje lonca, Holguin savjetuje da to ne radite.
“Može uzrokovati oksidaciju, zbog čega posuđe izgleda izmijenjene boje i istrošeno”, objašnjava ona.
Mramorne i granitne površine
Claudia Meneses, izvršna direktorica i osnivačica tvrtke Avanti Green Eco Cleaning savjetuje da se soda bikarbona ne koristi na kamenim površinama poput granita, mramora ili ploča i podova od kvarca. “Može skinuti zaštitno brtvilo s kamena, uzrokujući da izgubi sjaj”, kaže ona.
Kuhinjske i kupaonske ploče od spomenutih materijala, treba čistiti i održavati proizvodima formuliranim za te površine. Bilo što drugo moglo bi ih trajno uništiti, piše Real Simple.
Uređaji od nehrđajućeg čelika
Bilo da se radi o mrljama od masnoće, općenitoj prljavštini ili otiscima prstiju (od odraslih i djece), uređaji od nehrđajućeg čelika nevjerojatno su skloni prljanju. No korištenje sode bikarbone na ovim često skupim pećnicama, hladnjacima, perilicama posuđa i mikrovalnim pećnicama pogreška je koju ne želite učiniti.
“Soda bikarbona može uzrokovati gubitak sjaja od nehrđajućeg čelika i drugih osjetljivih površina”, upozorava Meneses.
Soda bikarbona mogla bi ukloniti zaštitni sloj vaših uređaja ili čak uzrokovati nastanak ogrebotina. Dakle, ključno je koristiti samo proizvode formulirane posebno za nehrđajući čelik.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Budi prvi koji će ostaviti komentar!