Tržnice su pune mladog luka, a evo zašto je posebno dobro jesti zeleni dio

Poznato je da ima antibakterijska svojstva, štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje probave.
Imajte na umu da zeleni dio mladog luka nikako ne bi trebali bacati, jer se u njemu nalaze sastojci odlični za naše zdravlje.
Štiti srce
Pun je antioksidansa koji štiti stanice u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvni tlak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka, piše b92.
Dobar je za vid
Štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog slijepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A.
Jača kosti
Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su za gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.
Snižava kolesterol
Osim što snižava razinu lošeg kolesterola u krvi, pomaže i u reguliranju razina šećera. Posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu.
Za ljepšu kožu
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare