Čovjek se prvi put napio prije deset milijuna godina

Znanost 04. pro 201408:56 > 09:14
Morguefile

Američki znanstvenici tvrde da je čovjek razvio sposobnost ispijanja alkohola prije 10 milijuna godina kada je počeo jesti trulo voće.

Ispijanje alkohola je možda jedna od posljednjih velikih misterija čovječanstva koju je tim istraživača pokušao razriješiti. Zaista, zašto je čovjek počeo piti alkohol?

Svi aspekti modernog načina života, od bola u leđima do pretjeranog konzumiranja šećera, rezultat su povijesti ljudske evolucije“, naveo je paleontogenetičar Matthew Kerrigan, vođa istraživanja i profesor na Fakultetu Santa Fe na Floridi.

Kako bi ustanovili kada je čovjek stekao sposobnost probavljanja alkohola, znanstvenici su izvršili modelizaciju enzima ADH4, jednog od sastojaka u probavnom traktu koji omogućuje metabolizaciju etanola.

Oni su otkrili da je enzim naglo mutirao kada su naši preci promijenili način života, tj. kada su sa drveća sišli na zemlju.

Prilikom teških vremena, kada je hrana bila oskudna, stekli su običaj jedenja prezrelog voća u kojem je fermentacijom došlo do proizvodnje alkohola.

Mislimo da je etanol jednostavno bio njihov ‘nametnuti’ izbor”, ističe Kerrigan i dodaje da su naši preci mogli birati između trulog i zdravog voća, svakako bi izabrali ovo drugo“.

Jedan od interesantnih zaključaka studije odnosi se na ovisnost od alkohola: ako alkoholičare privlači piće to je možda zato što je metabolizacija etanola nekada davno predstavljala korisnu stvar za preživljavanje.

Ukratko, ispada da je ispijanje alkohola rezultat davnog skupljanja trulog voća u nedostatku bolje hrane.