Recite zbogom SMS-u i pripremite se za revoluciju

Znanost 20. srp 201711:50 > 11:54
pixabay.com

Čini se kako će SMS-ove uskoro naslijediti nova usluga koja kombinira Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu.

SMS-ove je vrijeme očito pregazilo. Nedostaje im puno značajki na koje su nas navikle aplikacije za dopisivanje na pametnim telefonima, ovisni su o dostupnosti i jačini signala, ne možemo slati poruke dulje od 160 znakova…

No, čini se kako će ih uskoro naslijediti nova usluga – Rich Communication Services (RCS) – koja kombinira Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, prenosi tportal.

SMS je prvi put predložen 1982. kao dio standarda druge generacije GSM (Global System for Mobile Communications), iza kojeg je stajao European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Prvotna ideja bila je odašiljati poruke korištenjem sustava koji su kontrolirali telefonski promet.

Nakon gotovo deset godina razvoja SMS je zaživio u prosincu 1992. kao poruka koju je inženjer Neil Papworth poslao Vodafoneovom korisniku Richardu Jarvisu. Glasila je Merry Christmas.

Tijekom idućih 18 godina toliko je postao popularan da je 2010. razmijenjeno 6,1 bilijuna poruka. Eksplozivnom razvoju unatoč nije se puno promijenio, čak ni kad su došli pametni telefoni. RCS bi to trebao promijeniti.

Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje. Nastao je suradnjom više tvrtki 2007. dabi ga godinu dana poslije usvojila udruga GSMA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.