Jedete li sve dijelove životinja uzgojenih za prehranu možete značajno smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova, kažu stručnaci apelirajući na ljubitelje mesa da pomognu u borbi protiv globalnog zatopljenja.
Uzgoj životinja jedan je od pojedinačno najvećih uzročnika tih štetnih plinova, a međunarodna studija koju je proveo Američko društvo kemičara analiziralo je strategije kako smaniti negativne učinke.
Ustanovili su da bolje iskorištavanje životinja, odnosno konzumacija svega “od njuške do repa”, može imati značajnu ulogu.
Emisije bi se mogle dodatno smanjiti kada se meso ne bi bacalo u supermarketima, domovima i restoranima, kao i kada bi se bolje iskorištavalo za određene nusproizvode.
Stručnjaci procijenjuju da bi kombinacija tih strategija smanjila ispuštanje stakleničkih plinova iz lanca proizvodnje mesa za 43 posto u odnosu na 2016. godinu.
Proizvodnja u EU-u porasla je 16 posto od 1990. do 2016., dok je konzumacija mesa skočila za 13 posto, pokazuju podaci OECD-a i UU-ove agencije FAO.
To je značajno pridonijelo dodatnom ispuštanju stakleničkih plinova, jer uzgoj životinja za prehranu zahtijeva više obradive zemlje, vode i energije od proizvodnje hrane iz biljaka, kažu znanstvenici.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.