Novo istraživanje: Ljudski mozak se zagrijava više nego što smo mislili

Zdravlje 14. lip 202214:02 0 komentara
Pexels

Od motora u vašem automobilu do komponenti u vašem računalu, mehanički se sustavi uvijek zagrijavaju kada rade jače. Sada je novo istraživanje otkrilo da se isto može reći i za vaš mozak.

Neki dijelovi mozga mogu doseći temperaturu do 40 °C, pokazuje nova studija, iako to varira ovisno o spolu, dobi i ostalim čimbenicima. Za usporedbu, prosječna oralna temperatura u ljudskom tijelu obično je niža od 37 °C.

VEZANE VIJESTI

“Mene je iznenadio nalaz iz naše studije da zdravi ljudski mozak može doseći temperature koje bi se dijagnosticirale kao groznica bilo gdje drugdje u tijelu”, kaže biolog John O’Neill iz Laboratorija za molekularnu biologiju Vijeća za medicinska istraživanja (MRC) u Velikoj Britaniji.

“Tako visoke temperature mjerene su na ljudima koji su doživjeli ozljede na mozgu u prošlosti”, rekao je.

Tim je koristio tehniku ​​nazvanu spektroskopija magnetske rezonancije (MRS), koja uključuje mjerenje kemijskih uzoraka kroz magnetska polja. Te su informacije kombinirali s podacima o cirkadijalnim ritmovima i dobu dana.

Prosječna temperatura mozga bila je 38,5 °C, otkrili su istraživači, odnosno dva stupnja više nego ispod jezika. Zabilježene su varijacije na temelju dobi, spola i menstrualnog ciklusa sudionika.

Mozak žena bio je u prosjeku oko 0,4°C topliji od muškog mozga, najvjerojatnije zbog menstrualnog ciklusa, dok je najviša zabilježena temperatura mozga bila 40,9°C. Dnevne varijacije u prosjeku su bile oko 1°C.

“Otkrili smo da temperatura mozga pada noću prije spavanja i raste tijekom dana”, kaže O’Neill. “Vjerujemo da je ova dnevna varijacija povezana s dugoročnim zdravljem mozga. Nadamo se da ćemo to istražiti sljedeće.”

Daljnji testovi na 114 ljudi koji su pretrpjeli traumatsku ozljedu mozga pokazali su da je u tim slučajevima temperatura mozga još više varirala, od 32,6 °C do 42,3 °C.

Čini se da postoji i veza između ritma moždane temperature i izgleda za preživljavanje traume, iako će o tome biti potrebno provesti više istraživanja, piše Science Alert.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.