Teflon je za mnoge prvi izbor prilikom kupovine novog posuđa. No, je li baš i najzdraviji?
Teflon je jedan od najzahvalnijih materijala u kuhinji jer se hrana, prilikom kuhanja, ne lijepi za površinu koja je njime premazana. No, to je točno samo ako teflon nije istrošen.
Znanstvenici sa Sveučilišta Newcastle i Sveučilišta Flinders otkrili su da se teflon s vremenom troši i oštećuje pa neprijanjajući lonci i tave postupno gube svoj premaz, piše Zimo.
Iako to znači da će se hrana s vremenom početi lijepiti za površinu, još više zabrinjava činjenica kako se tijekom tog trošenja odvajaju milijuni sitnih plastičnih čestica koje završavaju u našoj hrani.
Samo jedna površinska pukotina na tavi obloženoj teflonom može osloboditi oko 9100 plastičnih čestica, otkrili su istraživači iz Globalnog centra za sanaciju okoliša i Flinders Instituta za znanost i inženjerstvo nanoskale, a objavili u istraživanju objavljenom u Science Directu. Gledano na mikro razini, oštećeni teflonski premaz može emitirati i do 2,3 milijuna čestica mikro i nanoplastike.
“Te teflonske mikročestice u našoj hrani mogle bi predstavljati zdravstveni problem pa ih je potrebno istražiti jer ne znamo puno o tim kontaminantima koji se pojavljuju”, istaknuo je dr. Cheng Fang sa Sveučilišta Newcastle.
Istraživač sa Sveučilišta Flinders, profesor Youhong Tang, ističe kako bi trebalo dodatno istražiti koliko kuhanje u takvom, oštećenom suđu, može biti opasno za naše zdravlje.
“To nas snažno upozorava da moramo biti pažljivi pri odabiru i korištenju posuđa za kuhanje kako bismo izbjegli kontaminaciju hrane”, kaže profesor Tang sa Fakulteta znanosti i inženjerstva na Sveučilištu Flinders.
Dodaje kako je potrebno istražiti kako korištenje teflona, s vremenom utječe na naše zdravlje te postoji li bolja alternativa suđu s teflonskim premazom.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.