Čudni simptomi rane trudnoće o kojima vam nitko ne govori

Shutterstock

Svi znaju za klasične znakove trudnoće: kašnjenje menstruacije, osjetljive grudi i umor. Ali, trudnice također imaju čitav niz drugih simptoma, a u nastavku vam donosimo listu deset čudnih simptoma u ranoj trudnoći o kojima vam nitko ne govori.

1. Iscjedak tijekom rane trudnoće

Iako mnoge žene imaju iscjedak, to nije često povezano s trudnoćom, no većina trudnica će lučiti ljepljivu, bijelu ili blijedožutu sluz u prvom tromjesečju i tijekom cijele trudnoće. Iscjedak uzrokuju povećani hormoni i vaginalni protok krvi. Za posjet liječniku vrijeme je kada iscjedak počne imati:

– miris

– peckanje

– svrbež

– poprima zelenkasto-žutu boju

– postaje vrlo gust ili vodenast

To mogu biti znakovi infekcije.

2. Vaše tijelo će postati toplije

Kada se prvi put probudite ujutro nakon ovulacije, tjelesna temperatura vam je malo povišena i tako ostaje dok ne dobijete sljedeću menstruaciju. Ali ako ova temperatura, poznata kao bazalna temperatura, ostane povišena duže od dva tjedna, možda ste trudni.

3. Glava će vas boljeti, osjećat ćete grčeve i željet ćete sve vrijeme urinirati

Hormonske promjene i promjene volumena krvi tijekom trudnoće mogu dovesti do glavobolje. Neke žene također imaju grčeve nalik onima pred menstruaciju i to s obje strane donjeg dijela trbuha. Većina žena će često ići u toalet, a to je zato što vaša rastuća maternica vrši pritisak na vaš mjehur.

4. Osjećat će se kao da se soba vrti

Nerijetko se događa da trudnice u prvom tromjesečju osjećaju vrtoglavicu. Trudnoća dovodi do pada krvnog tlaka i širenja krvnih žila. Važno je dobro obratiti pažnju na svoje simptome. Jaka vrtoglavica u kombinaciji s vaginalnim krvarenjem i jaki bolovi u trbuhu mogu biti znak izvanmaternične trudnoće te je važno obavezno posjetiti liječnika kako biste izbjegli komplikacije opasne po život.

5. Zatvor

Možda ćete se osjećati napuhano, ali ne možete ići u toalet. To je zato što hormonalne promjene u trudnoći, kao i prenatalni vitamini, mogu dovesti do zatvora. Vaš probavni sustav usporava se tijekom trudnoće. To daje hranjivim sastojcima dovoljno vremena da se apsorbiraju u vaš krvotok i dođu do vašeg djeteta. Ako imate zatvor, dodajte više vlakana u prehranu i pijte puno tekućine. Ako je potrebno, možete se obratiti svom liječniku u vezi s tim.

6. Lažna menstruacija

Otprilike 25 do 40 posto trudnica lagano će krvariti ili primijetiti mrlje u ranoj trudnoći. Lagano krvarenje može se dogoditi kad se oplođena jajna stanica prikači na sluznicu maternice. Ovo je poznato kao implantacijsko krvarenje i uobičajeno je oko dva tjedna nakon začeća. Krvarenje može biti uzrokovano iritacijom grlića maternice, izvanmateričnom trudnoćom ili kao prijetnja od spontanog pobačaja. Obavezno potražite pomoć liječnika ako se vaše malo krvarenje pojača ili je popraćeno jakim grčevima i bolovima u leđima.

7. Maramice, čaj i topli krevet

Trudnoća smanjuje vaš imunitet i to znači da ste skloniji kašlju, prehladi i gripi. Nisu rijetki slučajevi da trudnice u ranoj trudnoći imaju simptome prehlade ili gripe. Trudnice su ranjivije na teške bolesti gripe. To može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za vašu bebu, tako da je bolje da se odlučite za opciju, ukoliko naravno možete, ostanka kući neko vrijeme, u krevetu.

8. Gore vam prsa

Hormoni mijenjaju sve tijekom trudnoće. To uključuje ventil između želuca i jednjaka. Ovo se područje opušta tijekom trudnoće, što može prouzrokovati curenje želučane kiseline u jednjak, što uzrokuje žgaravicu. To možete riješiti tako da jedete manje, ali češće obroke. Izbacite prženu hranu, pokušajte izbjegavati gazirana pića, agrume, sokove i začinjenu hranu.

9. Čas sretni, čas tužni

Hormoni se iznenada promijene kad zatrudnite što dovodi do toga da se osjećate neobično plačljivo i emocionalno. Vaš libido prelazi s vrućeg na hladni, a zatim se ponovo vraća na vrući. Mogli biste doživjeti i promjene raspoloženja. To je često tijekom rane trudnoće.

10. Osjećaj metala u ustima

Povećanje estrogena i progesterona tijekom trudnoće može dovesti do promjena okusa kod mnogih trudnica. Bolest koja se naziva disugezija kod nekih trudnica izaziva taj osjećaj kao da imate metal u ustima. Riješite se metalnog okusa grickajući slane slastice i žvačući žvakaću gumu bez šećera. Pokušajte piti i hladnije tekućine.

Neki od gore navedenih simptoma mogu vas natjerati da mislite da ste samo pod stresom ili da ste prehlađeni, ali ako ih imate sve u cijelosti, to može ukazivati na trudnoću. Obratite pažnju na ono što vam tijelo govori. Možda je vrijeme da napravite test na trudnoću i posjetite liječnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.