Dragulj Gorenja, Zelenci, poznat po kristalno čistoj, smaragdnozelenoj vodi, samo je sjenka nekadašnjeg sebe. U rezervatu prirode jedva da je ostalo vode, ostale su samo mutne lokve. Područje izvora Save Dolinke prepuno je mulja, pjene i osušenih algi, a umjesto svježeg zraka osjeća se oštar miris truleži. Turisti koji su očekivali živopisne prizore razočarani su, a stručnjaci upozoravaju da je to "šteta koju nanosimo desetljećima i koja se sada pokazuje u vidu novih ekstrema klimatskih promjena". Kada će Zelenci ponovno biti u smaragdnim bojama ovisit će o padalinama.
"Nismo ovo očekivali. Je li za šokantne scene kriva ljetna suša?", pitao je novinare N1 Slovenija par iz Irske prilikom posjeta Zelencima.
Ni mladi par iz Belgije, koji je došao u Sloveniju na odmor, nije mogao sakriti čuđenje: "Izgleda kao degradirano područje. Da, razočarani smo".
Očekivali su netaknutu prirodu i kristalno čiste izvore koji ključaju iz vapnenih slojeva jezera, dajući vodi živopisnu smaragdno-zelenu boju.
"Nismo ovo očekivali. Je li za šokantne scene kriva ljetna suša?", pitao je novinare N1 Slovenija par iz Irske prilikom posjeta Zelencima.
Ni mladi par iz Belgije, koji je došao u Sloveniju na odmor, nije mogao sakriti čuđenje: "Izgleda kao degradirano područje. Da, razočarani smo".
Očekivali su netaknutu prirodu i kristalno čiste izvore koji ključaju iz vapnenih slojeva jezera, dajući vodi živopisnu smaragdno-zelenu boju.
U normalnim uvjetima Zelenci imaju stalnu temperaturu od 5 do 6 stupnjeva Celzijusa i ne smrzavaju se zimi. Dno je prekriveno poroznim jezerskim vapnom koje neprestano propušta podzemnu vodu u obliku "vulkana", što je jedinstven primjer u Sloveniji. Zelenci su 1992. godine odlukom općine Jesenice proglašeni rezervatom prirode.
Zelenci pružaju dom ugroženim životinjskim vrstama. Tu, na primjer, žive skerlet (ptica), brkati slijepi miš i živorodni gušter. Na crvenoj listi je i biljka mesožderka okruglasta rosa, koja spada pod propis o zaštićenim biljnim vrstama.
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare