Srbija Hrvatskoj uputila novu prosvjednu notu

Regija 28. srp 201617:43 > 17:48
N1

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uručilo je danas hrvatskom ambasadoru prosvjednu notu zbog jučerašnjih incidenata u Srbu.

Ministarstvo je najoštrije prosvjedovalo zbog niza incidenata, pretnji i provokacija pripadnika proustaške Autohtone stranke prava (A-HSP) i njihovih pristalica u srijedu, prilikom obilježavanja 75. godišnjice antifašističkog ustanka u Srbu.

Kako se navodi u priopćenju, to predstavlja zadnji u nizu govora mržnje prema pripadnicima srpske nacionalne manjine i državljanima Srbije, izazvanih etničkom netrpeljivošću.

Ističe se da smatraju da je za svaku osudu govor koji je Dražen Keleminec održao na ovom skupu, usprkos šestomjesečnoj zabrani ulaska u Srb, pozivajući na skandiranje ustaškog pozdrava ”Za dom spremni”, nakon čega su prisutni uzvikivali ”koljači, ubojice, zločinci”.

“Republika Srbija ocjenjuje da je dosadašnje nepostupanje hrvatskih nadležnih tjela i odsustvo javne osude javnih osoba u Hrvatskoj, značajno doprinijelo raspirivanju nacionalne mržnje i incidenata usmjerenih protiv Srba”, dodaje se u priopćenju.

Očekuju promptnu reakciju nadležnih hrvatskih tijela povodom etnički motiviranih incidenata u Srbu i širom Hrvatske i istovremeno očekuju da ih hrvatska nadležna tijela izvijeste o pokrenutim sudskim postupcima i izrečenim kaznama počiniteljima incidenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.