Dogovoren prekid štrajka poštara u Srbiji, najavljeno povećanje plaća

N1

Štrajk u javnom poduzeću Pošte Srbije, započet prije 10 dana sa zahtjevom da se plaće zaposlenika izjednače s republičkim prosjekom, bit će u petak prekinut nakon dogovora koji su u četvrtak kasno navečer postigli predstavnici štrajkaša, vlade i uprave javnog poduzeća, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Pozivajući se na neslužbena saznanja, RTS navodi da će biti povučene sve izrečene kazne, te da nitko od zaposlenika neće biti suspendiran, niti će biti opomena zbog obustave rada. Postignut je i dogovor o povećanju plaća. 

Dogovor o prekidu štrajka postignut je u danu kad je vlada objavila da povećava plaće u javnom sektoru za osam do 15 posto, jer su se za to stekli uvjeti zbog stabilne fiskalne i financijske situacije u državnom proračunu.

“Zahvaljujući dobrim rezultatima stvorili smo fiskalni prostor koji koristimo tako što, između ostalog, povećavamo plaće u javnom sektoru i na taj način podižemo životni standard građana Srbije”, izjavio je tim povodom ministar financija Siniša Mali.

Radnici Pošta Srbije nisu bili obuhvaćeni jučer priopćenom odlukom o povećanju plaća u javnom sektoru, a prema navodima RTS-a, zaposlenici u pošti s najmanjim primanjima trebali bi dobiti “najveće povećanje plaće”.

Prema tvrdnjama Zorana Pavlovića iz Samostalnog sindikata poštanskih radnika, plaće zaposlenika sa srednjom stručnom naobrazbom su, ovisno o radnom stažu, od 270 do 330 eura, a republički prosjek je oko 480 eura.

Zbog desetodnevnog štrajka zaposlenika u Poštama Srbije, koji su obustavili rad tražeći izjednačavanje plaća s republičkim prosjekom, uprava tog javnog poduzeća počela je u četvrtak dijeliti radne naloge i suspenzije, a prema tvrdnjama sindikalnih vođa uručeno više od 5.000 radnih naloga te nekoliko stotina rješenja o privremenom udaljavanju s posla.

U tom javnom poduzeću službeno su tvrdili da štrajkaju radnici u samo 90 radnih jedinica od ukupno njih 1.536, ali su se podaci uprave i djelatnika razlikovali, uz upozorenje štrajkaša vodstvu tog javnog poduzeća da mjere poduzete protiv radnika u štrajku nemaju utemeljenja ni u Zakonu o radu niti u Ustavu Srbije.

Štrajk je paralizirao isporuku pošiljki, računa komunalnih poduzeća te isplatu mirovina koje su poštari nosili na kućne adrese, a vijesti o štrajku bile su prethodnih dana vrlo šture u vodećim elektroničkim medijima.

Informacije su se uglavnom širile posredstvom društvenih mreža, a štrajkaši su u međuvremenu dobili poruke potpore i i solidarnosti iz nevladinog sektora, građanskih udruga i pojedinih oporbenih stranaka.