U BiH 227 zaraženih koronavirusom, Banja Luka i dalje žarište

Regija 27. ožu 202010:57 > 11:02
Podijeli:
Izvor: ELVIS BARUKCIC / AFP

Ukupan broj osoba zaraženih koronavirusom u Bosni i Hercegovini u petak prijepodne dosegnuo je 227, a pojedinačno je najveći broj novozaraženih ponovo registriran na području Banje Luke, potvrdili su bolnički izvori.

Ministar zdravstva Republike Srpske Alen Šeranić kazao je novinarima kako je u protekla 24 sata u Banjoj Luci zaraza potvrđena kod 22 osobe pa je ukupan broj zaraženih u tom gradu sada veći od 100.

VEZANA VIJEST

“Trend je rasta u onim lokalnim zajednicama u kojima je ranije potvrđena zaraza. To je i razlog zbog kojega smo odlučili osobe zaražene koronavirusom izdvojiti iz zajednice u poseban smještaj”, kazao je Šeranić.

Pojasnio je kako je to dio paketa novih mjera koji uključuje uspostavu izdvojne karantene u svim lokalnim zajednicama na teritoriju RS, kao i medicinsku trijažu svih osoba koje ulaze u BiH i koja se provodi na samim graničnim prijelazima.

Trijažna središta, kako je potvrdio, od četvrtka su u funkciji uz granične prijelaze kod Bosanskog Broda i Bosanskog Šamca, a početkom tjedna takvo središte profunkcioniralo je i uz prijelaz kod Bosanske Gradiške.

#related-news_0

Kako je ulazak u BiH zabranjen svim strancima, novi sustav zdravstvenog nadzora znači da se svi državljani BiH koji ulaze u zemlju odmah podvrgavaju testiranju. Ukoliko se potvrdi da su zaraženi koronavirusom, one koji žive na području RS odmah se šalje u prostore za izolaciju, a ako testiranje bude negativno određuje im se mjera samoizolacije u razdoblju od 14 dana.

U Federaciji BiH za sada nema objekata za izolaciju kao u RS-u pa osobe koje imaju prebivalište u tom entitetu s granice idu svojim kućama, gdje se očekuje da ostanu u dvotjednoj samoizolaciji.

“Te mjere iz nove strategije apsolutno idu u dobrom pravcu”, ustvrdio je Šeranić.

U BiH su do sada registrirana tri smrtna slučaja koja se povezuju sa zarazom koronavirusom, a pet zaraženih je izliječeno. Tri takva slučaja izlječenja potvrđena su u petak u Zenici.

Situaciju s koronavirusom u svijetu uživo pratimo OVDJE.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.