Novih 609 oboljelih u Crnoj Gori i sedam umrlih

Regija 16. lis 202021:25 > 21:27
AFP/Savo Prelević

Crnogorske zdravstvene vlasti zabilježile su u petak novih 609 oboljelih od koronavirusa, te sedam umrlih.

Za polovicu novozaraženih infekcija je potvrđena u laboratorijima Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a za drugu polovicu u Njemačkoj kamo su uzorci poslani na analizu zbog preopterećenosti crnogorskog sustava.

“U Crnoj Gori trenutno su aktivna 4484 slučaja, što je na sto tisuća stanovnika stanovnika 712“, priopćile su zdravstvene vlasti te zemlje.

I dalje je najviše inficiranih na dnevnoj razini u Podgorici, pa je glavni grad Crne Gore u kojem živi trećina stanovništva te zemlje na rubu ulaska u „crvenu zonu“ po broju novozaraženih.

U „crvenoj zoni“, koja predviđa zatvaranje ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog sata, trenutno su četiri grada: Kolašin, Budva, Pljevlja i Ulcinj, a očekuje sa da će odluka o njihovom „zatvaranju“ biti donesena tijekom vikenda.

Takve mjere dale su rezultate u Nikšiću, Beranama i Andrijevici, gdje je broj novoinficiranih smanjen, pa su i početkom tjedna ublažene mjere u tim gradovima.

Crnogorske zdravstvene vlasti nedavno su označile masovna politička okupljanja uoči i nakon parlamentarnih izbora održanih 30. kolovoza kao razlog naglog širenja zaraze koronavirusa u toj zemlji te su pozvale inspekcijske organe da kazne organizatore tih skupova.

Procjena je da se tada u jednom tjednu na skupovima vlasti i oporbe na crnogorskim ulicama našlo više od 100 tisuća ljudi, što je skoro petina populacije te zemlje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.