Vulin: U Šidu će biti mjesta za više od 1.000 izbjeglica

Regija 01. stu 201516:57 > 17:01
UNICEF

Srbijanski ministar rada i socijalne skrbi najavio je u nedjelju da će nakon uređenja privremenog prihvatnog centra u Šidu biti mjesta za više od 1.000 izbjeglica, mahom žena i djece iz bliskoistočnih država.

Privremeni prihvatni centar smješten je uz željeznički kolodvor u Šidu, gdje će izbjeglice autobusima biti dovožene iz Preševa, izvjestili su beogradski mediji s radilišta koje je posjetio Vulin.

On je nakon obilaska gradilišta i razgovora s predstavnicima državnog povjerenstva za izbjeglice i migracije, te UNHCR-a, najavio da će taj centar moći primiti prve izbjeglice za nekoliko dana, a iz centra će ih preuzimati predstavnici hrvatske policije i Frontexa, te vlakovima transportirati dalje prema Europi.

Prihvatni centar u Šidu poglavito je namijenjen za najslabije – žene i djecu, a Vulin je upozorio da je i u skupinama izbjeglica koje pristižu iz Grčke preko Makedonije,  veliki broj upravo žena i djece.

“Jučer smo imali skoro najveći broj migranata do sada – 8.057 osoba registrirano je u Preševu, a od toga 2.574 maloljetnika”, rekao je srbijanski ministar.

Vulin je naglasio da Srbija registrira sve izbjeglice koji ulaze na njezin teritorij i te informacije dijeli sa susjednim zemljama duž izbjegličke rute.

Srbija i Banka za razvoj Vijeća Europe potpisale su u petak u Beogradu sporazum o nepovratnoj pomoći od 2,3 milijuna eura za izbjeglice i migrante u Srbiji namjenjenoj za najhitnije potrebe izbjeglica  u prihvatnim centrima i osiguranje hrane, medicinskih sredstava i opreme.