Jacenjuk u izravnom televizijskom prijenosu podnio ostavku

Svijet 10. tra 201616:36 > 19:22
Izvor: REUTERS

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk u nedjelju je u izravnom televizijskom prijenosu podnio ostavku na svoju dužnost i neizravno za svog nasljednika podupro predsjednika ukrajinskog parlamenta Volodjimira Grojsmana.

Jacenjuk se odupirao pritiscima da podnese ostavku još otkad je njegovoj vladi u veljači izglasano nepovjerenje, no politička kriza u zemlji razbila je vladajući koaliciju te dodatno odgodila isplatu pomoći Međunarodnoga monetarnog fonda od 17.5 milijardi dolara.

“Odlučio sam podnijeti ostavku na dužnost premijera Ukrajine. U utorak, 12. travnja, moj će zahtjev biti podnesen parlamentu”, rekao je Jacenjuk u izravnom televizijskom prijenosu.

“Politička kriza u zemlji umjetno je stvorena. Želja da se zamijeni jedna osoba zaslijepila je političare i paralizirala njihovu političku volju za stvarnom promjenom. Proces promjena u vladi pretvorio se u bezumno trčanje na mjestu”, rekao je.

Blok Petra Porošenka i Jacenjukova Narodna fronta idući su tjedan trebali najaviti osnivanje nove koalicije. Jacenjuk je u govoru kazao da je njegova stranka i dalje za koaliciju te je dao do znanja da bi na svojoj dosadašnjoj dužnosti rado vidio Grojsmana.

“Parlamentarna frakcija Blok Petra Porošenka na premijersku je dužnost kandidirala Volodjimira Grojsmana. S obzirom na to da sam učinio sve kako bih zajamčio stabilnost i kontinuitet naše dosadašnje politike, objavljujem odluku o prijenosu obveza i odgovornosti”, rekao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook.