Dvostruki agent George Blake proslavio 95. rođendan

Svijet 11. stu 201722:28 > 22:32
Podijeli:
Izvor: Pixabay

Britanski špijun George Blake, slavni dvostruki agent koji je špijunirao za KGB, izjavio je prigodom 95. rođendana da je i dalje vjeran socijalističkim idealima.

“Da u njih ne vjerujem, bio bih već mrtav”, rekao je Blake u razgovoru koji je prenio ruski državni tv-kanal Rossia 1.

“To je vjerojatno kraj mog života, ali ne i kraj puta koji čovječanstvo treba prijeći do ideala socijalističkog društva”, dodao je.

Posljednji preživjeli iz slavne generacije britanskih dvostrukih agenata koji od sovjetskog doba živi u Rusiji, istaknuo je da se nada da su raspad SSSR i pad komunističkog režima samo etapa na dugom putu prema pravom socijalizmu.

Blake je bio zatvorenik Sjeverne Koreje tijekom Korejskog rata i sam je ponudio svoje usluge Sovjetima nakon što je svjedočio američkom bombardiranju civilnog stanovništva. Zatim je KGB-u dao imena nekih agenata obavještajnih službi i otkrio tajni tunel u Istočnom Berlinu koji je korišten za špijuniranje Sovjeta. Odao ga je jedan poljski dvostruki agent i George Blake je 1961. osuđen na 42 godine zatvora u Velikoj Britaniji, ali je pet godina kasnije pobjegao iz zatvora i zauvijek otišao na Istok, te stigao u Moskvu kao heroj.

“95 godina je puno za jednu osobu i jako malo za povijest čovječanstva. Uspomene na prošlost, zbog kojih ne žalim ni u kojem trenutku, potiču me da optimistično gledam prema budućnosti”, naveo je Blake u poruci koju su uoči njegovog rođendana objavile ruske obavještajne službe.