Ali Hamnei optužio "neprijatelje" Irana za poticanje nereda

Svijet 02. sij 201813:04 > 13:07
Izvor: REUTERS/Raheb Homavandi

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, optužio je u utorak "neprijatelje" Islamske Republike da su se ujedinili kako bi destabilizirali režim, izvijestila je državna televizija, dok zemlju već nekoliko dana potresaju prosvjedi.

“U događajima ovih dana neprijatelji su se ujedinili koristeći se svojim sredstvima, novcem, oružjem, politikom i sigurnosnim službama kako bi stvorili probleme islamskoj vlasti” u Iranu, istaknuo je Hamnei u svom prvom govoru od početka prosvjeda.

Samo “čekaju prigodu da se ubace i zadaju udarac iranskom narodu”, rekao je ne navodeći izrijekom tko su ti neprijatelji.

“Neprijatelja može odvratiti samo duh odvažnosti, žrtve i vjere ovog naroda, čemu ste vi svjedoci”, dodao je obraćajući se obiteljima vojnika poginulih u ratu.

Vlasti optužuju oporbene “proturevolucionarne” skupine koje djeluju izvana, napose iz Sjedinjenih Država i Saudijske Arabije, da žele iskoristiti nezadovoljstvo stanovništva i potaknuti nerede u zemlji.

Odkad su u četvrtak počeli prosvjedi zbog gospodarske situacije i protiv vlasti, poginula je 21 osoba, među kojima 16 prosvjednika.

Šef iranskog pravosuđa Sadek Laridžani naredio je tužiteljima u ponedjeljak “oštro kažnjavanje pobunjenika”.

Turska je u utorak izrazila zabrinutosti zbog izvješća o stradanjima ljudi. “Vjerujemo da je potrebno izbjeći nasilje i ne podleći provokacijama”, kazalo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je poručilo da vanjsko upletanje destabilizira stanje u zemlji i to nazvalo neprihvatljivim.