Sud EU-a: Poljska krši europske standarde za kvalitetu zraka

Svijet 22. velj 201812:44 > 12:46
Izvor: N1

Poljska ne poštuje europski zakon o ograničavanju zagađenja zraka, presudio je u četvrtak Sud EU-a u Luxembourgu.

Po europskom zakonu iz 2008., države članice moraju ograničiti zagađenje zraka kako bi zaštitile ljudsko zdravlje. Na osnovi trenutačnih procjena, više od 400.000 Europljana umre prerano svake godine zbog loše kvalitete zraka, što izaziva astmu, bolesti srca i rak pluća.

Europska komisija tužila je Poljsku Sudu EU-a u prosincu 2015. jer je redovito prekoračivala dnevni limit za zagađenje zraka u 35 od 46 zona za kontrolu kvalitete zraka od 2007. do 2015. Godišnji limiti premašeni su također u devet zona.

“Proizlazi da se utvrđeno prekoračenje mora smatrati trajnim”, ocijenio je Sud. 

Sud je također napomenuo da će poljski planovi za ograničavanje zagađenja zraka omogućiti usklađivanje s europskim standardima tek negdje između 2020. i 2024.

Poljski argument da njezino gospodarsko i financijsko stanje ne omogućuje raniju provedbu europskih propisa “ne može, sam po sebi, opravdati tako duge rokove za ukidanje tih prekoračenja”, smatra Sud.

Poljska je druga država članica za koju je Sud utvrdio da krši standarde kvalitete zraka. U travnju 2017. donio je sličnu odluku protiv Bugarske.

EU zadnjih tjedana vrši pritisak i na još devet država članica – Veliku Britaniju, Češku. Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju, Mađarsku, Rumunjsku i Slovačku, prijeteći da će ih tužiti Sudu EU-a ako ne iznesu prijedloge za poboljšanje kvalitete zraka.

Sud EU-a donio je odluku protiv Poljske u trenutku da su odnosi između EU-a i te zemlje napeti zbog ugrožavanja vladavine prava u toj zemlji.