Rouhani: Iran ostaje u sporazumu

Svijet 08. svi 201822:51 > 22:53
STEPHANIE KEITH / REUTERS

Iranski predsjednik Hasan Rouhani rekao je u utorak da će Iran ostati dio međunarodnog nuklearnog sporazuma, ali i upozorio da bi njegova zemlja mogla okončati ograničenja na koja je pristala u vezi svojih aktivnosti obogaćivanja uranija pošto je Washington objavio da se povlači iz nuklearnog sporazuma iz 2015.

Iranski predsjednik je izjavio u utorak navečer da će ubrzo razgovarati s Europljanima, Kinezima i Rusima da vidi mogu li Rusi jamčiti interese Irana nakon povlačenja Sjedinjenih Država iz sporazuma o iranskom nuklearnom sporazumu.

“Sada umjesto sa šest zemalja imamo sporazum s njih pet” rekao je Rouhani u televizijskom obraćanju.

Američki predsjednik objavio je iza 20 sati po srednjoeuropskom vremenu da se Sjedinjene Države povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom koji je nazvao “katastrofalnim” te je najavio obnovu sankcija protiv Teherana.

Odluka o povlačenju je nezakonita i pogrešna i obezvređuje međunarodne sporazume, objavila je iranska državna televizija.

“Naredio sam iranskoj Organizaciji za atomsku energiju da poduzme potrebne mjere kako bismo u slučaju potrebe nastavili industrijsko obogaćivanje bez ograničenja”, izjavio je Rouhani na iranskoj televiziji.

“Čekat ćemo nekoliko tjedana prije primjene te odluke, ovisno o rezultatima razgovora između Teherana i drugih partnera sporazuma”, dodao je.

Optuživši američkog predsjednika Donalda Trumpa da provodi “psihološki rat” Rouhani je poručio “Nećemo dopustiti Trumpu da dobije ovaj psihološki rat”.

Rouhani je izjavio na iranskoj državnoj televiziji da “su Sjedinjene Države uvijek pokazivale da ne poštuju svoje obveze”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.