Histerija zbog popularnog crtića: "Maša je isti Putin"

Svijet 19. stu 201817:00 > 17:06
Pixabay (ilustracija)

Ugledne britanske novine The Times prije nekoliko su dana objavile članak u kojem se popularni ruski crtić „Maša i medvjed“ naziva ruskom propagandom.

U članku se tako navode brojne sličnosti između Maše i ruskog predsjednika Vladimira Putina, a Times citira profesora Anthonyja Gleesa sa Sveučilišta Buckingham, koji Mašu opisuje kao „žestoku i pomalo prijeteću“ te tvrdi da se njezin lik može okarakterizirati kao putinovski.

Tako se u članku postavlja i pitanje zašto je baš Maša, a ne simpatični medo prikazana kao „putinovska“ figura, a neki idu tako daleko pa tvrde da Maša zapravo simbolizira rusku agresiju.

O svemu se na Twitteru ironično oglasilo i rusko veleposlanstvo u Ujedinjenom Kraljevstvu, prenosi Dnevnik.hr.

„Kako se UK može spasiti od ‘Maše i medvjeda’? Možda sve animatore staviti pod sankcije. Odlučan i skup pristup očito je nužan“, oglasila se ambasada.

Šef Animaccorda, studija koji je proizveo crtić, kazao je da je teško ozbiljno komentirati takve optužbe.

„Timesu bi bilo bolje da je napisao da se Maša ponaša kao Winston Churchill“, kazao je šef studija Dmitri Lovejko.

„Maša i medvjed“ animirana je serija koju je 2009. stvorio Oleg Kuzokov, a doživjela je međunarodni uspjeh – prevedena je na 25 jezika, emitirana u više od stotinu zemalja, a može je se gledati i na Netflixu.

Epizoda „Recept za katastrofu“ na YouTubeu ima 3,3 milijarde pregleda i šesti je najgledaniji video svih vremena te najgledaniji video izuzmu li se glazbeni spotovi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram