Njemački ministar zaglavio u Africi zbog kvara na čak dva vladina zrakoplova

Svijet 11. sij 201916:23 > 16:32
REUTERS

Ministar za pomoć zemljama u razvoju Gerd Mueller ostao je u Zambiji nekoliko dana dulje od predviđenog i bio je prisiljen otkazati posjet Namibiji zbog kvara na vladinim zrakoplovima.

“Ovi kvarovi imaju ogroman negativni utjecaj na Njemačku kao high-tech naciju. Ova serija kvarova mora prestati“, rekao je ministar Mueller.

U ovom slučaju je situacija posebice osjetljiva jer je i na drugom zrakoplovu, koji je iz Njemačke u Zambiju stigao nakon što je prvi zbog kvara ostao na zemlji, pronađena greška u sustavu.

Mueller i njegovo izaslanstvo sada će Zambiju napustiti redovnom linijiom, a oba pokvarena zrakoplova do daljnjeg ostaju u Africi.

Mueller je, prema vlastitim navodima, dobro iskoristio prisilni boravak u Zambiji i obavio nekoliko neplaniranih razgovora, između ostalog i s predstavnicima UNHCR-a.

VEZANE VIJESTI

U prosincu je Angela Merkel zbog kvara na vladinom zrakoplovu bila prisiljena put prekinuti u Njemačkoj, nakon čega je redovnom linijom nastavila let za Buenos Aieres gdje je s velikim zakašnjenjem stigla na samit G20.

Mjesec dana prije toga vicekancelar i ministar financija Olaf Scholz je, zbog kvara vladinog zrakoplova, ostao nekoliko dana dulje u Indoneziji, odakle se također vratio komercijalnim letom. U ovom slučaju su, prema službenom priopćenju, zrakoplov njemačke vlade prizemljili glodavci koji su oštetili instalacije.

Tzv. bijela flota Njemačkog zrakoplovstva (Luftwaffe) služi prijevozu političara i broji sedam zrakoplova. Luftwaffe je nakon posljednje serije kvarova odbacila kritike tvrdeći da se, statistički gledano, zrakoplovi bijele flote ne kvare često.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.