Vatikan u službi na Veliki petak upozorio na nejednakost u svijetu

Svijet 19. tra 201920:48 > 20:50
Izvor: Tiziana FABI / AFP (ilustracija)

Papa Franjo nazočio je na Veliki petak u bazilici sv. Petra Službi muke Gospodnje tijekom koje je propovjednik osudio raširenu nejednakost u svijetu.

Tijekom službe izvedene su pjesme na latinskom koje su govorile o posljednjim trenucima života Isusa Krista, od njegova uhićenja do pogreba.

Služba je jedna od rijetkih tijekom godine na kojoj Papa ne drži propovijed, a umjesto njega to čini otac Raniero Cantalamessa, propovjednik Papinskoga doma.

Cantalamessa je za Isusa kazao da je bio “prototip i predstavnik svih odbačenih, razbaštinjenih i odbačenih na Zemlji, onih od kojih okrećemo glave da ih ne vidimo”.

Dodao je da sve religije imaju dužnost stajati uz siromašne.

“Malo privilegiranih ljudi posjeduje više imovine nego bi je ikada mogli potrošiti, dok nebrojena mnoštva siromašnih stoljećima žive a da nemaju komad kruha ili gutljaj vode koje bi dali svojoj djeci”, rekao je.

“Nijedna religija ne može biti indiferentna prema tome, jer Bog svih religija nije indiferentan prema svemu tome”, rekao je.

Papa Franjo će u petak navečer predvoditi Križni put u rimskom Koloseju, sedmi put zaredom u svojem pontifikatu.

U subotu navečer, 82-godišnji Papa predvodit će Uskrsno bdijenje, a u nedjelju, na Uskrs, uputit će svijetu tradicionalnu poruku “Urbi et Orbi” (Svijetu i gradu).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram