Trump će narednih dana predstaviti imigracijsku politiku

Svijet 15. svi 201907:03 > 07:04
SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Američki predsjednik Donald Trump planira narednih dana govor u kojem će izložiti svoje poglede na reformu imigracijskih zakona, rekli su u utorak republikanski senatori nakon što su ih o planu informirali savjetnici Bijele kuće.

Trump radi sa savjetnicima na prijedlogu poticanja viza za visoko kvalificirane radnike koji žele useliti u Sjedinjene Države i smanjivanja drugih tipova viza, što je plan za kojeg nije vjerojatno da će proći kroz Kongres uoči predsjedničkih izbora u studenom 2020.

Republikanci i demokrati se već godina bore oko toga kako reformirati zastarjele imigracijske zakone, a bitka je postala još više polarizirana od 2016. kada se Trump natjecao za mjesto predsjednika obećavši da će izgraditi zid na južnoj granici SAD-a kako bi spriječio migrante da u zemlju ulaze ilegalno.

Republikanski senatori John Cornyn i John Barrasso rekli su novinarima da će Trump izložiti svoja stajališta u govoru već ovaj tjedan.

Senatori su prethodno bili na radnom ručku na Capitolu gdje su im govorili Trumpov zet i visoki savjetnik Jared Kushner i tvrdolinijaški savjetnik za imigraciju Stephen Miller koji rade na planu već nekoliko mjeseci zajedno s drugim dužnosnicima Bijele kuće.

Republikanski senator Lindsey Graham rekao je novinarima kako je namjera plana ujediniti republikance oko temeljnih načela sigurnosti granica i sustava za legalnu imigraciju na osnovi sposobnosti.

Potpora demokrata bit će potrebna da kroz Kongres prođe bilo kakav plan zakona o imigraciji.

I Graham i senator Kevin Cramer, koji je sudjelovao na sličnom informiranju o tom planu s Trumpom u Bijeloj kući prošli tjedan, su rekli kako će plan zadržati postojane brojke imigranata.

“Mislim da predsjednik osjeća, s pravom, politički gledajući, da nije smanjivanje broja ili povećavanje broja, nego zadržavanje stalnog broja vjerojatno siguran prostor za provedbu za kojim tragaju. Mislim da je tu u pravu”, rekao je Cramer.

Imigracijski jastrebovi će vjerojatno biti nepovjerljivi prema planu koji ne smanji broj imigranata, posebice ulazeći u izbore, rekla je Jessica Vaughan iz Centra za imigracijske studije, skupine koja zagovara ograničavanje imigracije.

“Ako predsjednik ovo skrpa, to bi mogli skupo platiti svi republikanci 2020.”; rekla je Vaughan.

Plan uključuje ideje da se riješi problem najnovijeg porasta migranata iz Središnje Amerike na južnoj granici, rekao je Cramer među kojim “izmjenu nekih politika glede vraćanja ljudi nazad, njihovog bržeg procesiranja, jačanje sustava za procesiranje na granici i izmjene nekih politika azila, neke reforme azila”.

Trumpovi savjetnici rade i na odredbama za gostujuće radnike za farme i druge sezonske zaposlenike.

Zastupnici su rekli kako republikanski prijedlozi neće uključivati mjere za zaštitu od deportacije više od milijun imigranata koji su ilegalno dovedeni u SAD kao djeca godinama ranije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram.