Njemačka: Demokršćani za nastavak vladajuće koalicije, socijaldemokrati dvoje

Svijet 03. lip 201916:04 > 16:09
TOBIAS SCHWARZ / AFP

Dan nakon najave ostavke predsjednice Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andree Nahles, političke stranke u Njemačkoj u ponedjeljak raspravljaju o mogućim posljedicama ove odluke po budućnost demokršćansko-socijaldemokratske vladajuće koalicije.

“Ako uzmemo u obzir trenutne međunarodne izazove u ovom trenutku bi kriza njemačke vlade ili pokretanje vječite predizborne kampanje bilo sve samo ne konstruktivno“, rekla je u ponedjeljak predsjednica Kršćansko-demokratske unije (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer na rubu zatvorenog sastanka predsjedništva stranke.

Kramp-Karrenbauer je, kao i njemačka kancelarka Angela Merkel (CDU) još jučer, nakon najave ostavke Andree Nahles na sve funkcije izrazila želju nastavka koalicije između Unije CDU/CSU i SPD-a usprkos krizi njemačkih socijaldemokrata čija je predsjednica odstupila nakon rekordno loših rezultata na izborima za Europski parlament i u saveznoj pokrajini-gradu Bremenu 26. svibnja.

VEZANA VIJEST

Kramp-Karrenbauer je izjavila kako je CDU “jedinstven u želji daljnjeg nošenja odgovornosti za Njemačku”. Unutar SPD-a su istodobno sve glasniji oni koji traže izlazak iz koalicije i novi početak stranke.

“Temelji za suradnju s Unijom CDU/CSU više ne postoje. Izglede za novi početak SPD može ostvariti jedino ako u budućnosti jasno definira svoje pozicije i smjernice“, priopćio je SPD za saveznu pokrajini Saska-Anhalt.
Slično se izjasnio i premijer-gradonačelnik savezne pokrajine-grada Berlina Michael Mueller.
“Od sve više birača čujem kako više ne prepoznaju profil SPD-a. To se mora promijeniti“, rekao je Mueller za berlinski radio Spree.
Parlamentarna stranka Zeleni, koja je na izborima za Europski parlament postala druga po snazi stranka u zemlji, dala je do znanja da nije spremna za ulazak u koaliciju s Unijom CDU/CSU u slučaju da iz vlade iziđe SPD.
“Mi nismo rezervni kotač kojeg se samo tako može izmijeniti. U slučaju izlaska SPD-a iz vlade jedino rješenje su novi izbori“, rekla je dopredsjednica Zelenih Annalena Baerbock.
SPD bi do izbora novog predsjedništva na stranačkom kongresu koji je planiran za kraj godine, trebali zajednički voditi članovi predsjedništva stranke Manuela Schwesig, Malu Drayer i Thorsten Schaefer-Guembel. SPD se nalazi na vrhuncu višegodišnje krize koja je započela uvođenjem reformi socijalnog sustava za vrijeme vladavine socijaldemokratsko-zelene vlade Gerharda Schroedera zbog koje je stranku napustilo mnogo stalnih birača. Lijevo krilo stranke se oštro protivilo ponovnom ulasku SPD-a u koaliciju s Unijom CDU/CSU ali je na prošlogodišnjem izvanrednom kongresu tijesnom većinom odlučeno o nastavku suradnje.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter|Facebook | Instagram