Šef američke carine daje ostavku zbog nehumanosti prema djeci izbjeglicama

Svijet 26. lip 201907:07 > 07:12
Izvor: Ilustracija

Voditelj američke Uprave za carine i zaštitu granica najavio je ostavku u jeku polemike nakon otkrića nevladine udruge o nehumanim uvjetima smještaja djece izbjeglica, zbog čega su demokrati najavili zakon o 4,5 milijardi dolara pomoći za migrantsko pitanje, no predsjednik Donald Trump zaprijetio je vetom.

Američka savezna agencija objavila je da će John Sanders koji je agenciju vodio od travnja i praćen je kritikama zbog lošeg postupanja s djecom migrantima u pritvoru, otići s dužnosti 5. srpnja.

Odvjetnici tvrde da je 250 djece držano u lošim uvjetima u prenapučenoj postaji granične straže u Teksasu u prostorijama bez madraca, bez dovoljno hrane i vode u što se uvjerila nevladina udruga koja ih je prošli tjedan obišla.

Izvješće Human Rights Watcha potaknulo je javnu raspravu o uvjetima života maloljetnika koji su ilegalno ušli u Sjedinjene Države.

Zbog izvješća o prenatrpanim prostorijma u kojima su smještena mala djeca i manjkavim higijenskim uvjetima demokrati u američkom Kongresu kazali su kasno u utorak da planiraju hitno izglasati paket pomoći vrijedan 4,5 milijarda dolara za rješavanje migrantskog pitanja uz američko-meksičku granicu.

VEZANE VIJESTI

“Ovaj tjedan moramo riješiti humanitarnu krizu”, rekao je Hakeem Jeffries iz Zastupničkog doma.

Neki liberalni demokrati zvonili su na uzbunu kazavši da nije dovoljno učinjeno kako bi se poboljšali uvjeti uz granicu gdje je broj privedenih u svibnju dosegnuo najveću razinu od 2006.

Predsjednik Donald Trump, republikanac, zaprijetio je u ponedjeljak navečer da će staviti veto na nacrt zakona. Ustvrdio je da će odredbe koje su unijeli demokrati, učiniti Ameriku “manje sigurnom” zemljom. Međutim, Jeffries očekuje da će Trump potpisati zakon unatoč prijetnji vetom.

“Nehumano je držati tu djecu u tako užasnim uvjetima”, kazao je Jeffries.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows | i društvenih mreža Twitter |Facebook | Instagram.